15. september 2014
Femernforbindelsen

Landskabet bag Stormflodsdiget øst for Rødbyhavn

Tur i kulturlandskabet!

"Området bag stormflodsdiget har gennem tusinder af år været påvirket af havets indtrængen. Kysten har været i konstant forandring, men stenalderens befolkning formåede at tilpasse sig havets kræfter og udnytte dets ressourcer. I udgravningerne ser vi tydelige spor efter aktiviteter ved kysten som bl.a. fiskeri" fortæller Lars Ewald Jensen, projektleder og arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

 

Museum Lolland-Falster laver i de kommende år arkæologiske undersøgelser øst for Rødbyhavn i forbindelse med den kommende Femern Bælt-forbindelse. De foregår i øjeblikket bag Stormflodsdiget og finder således sted i et område med gammel havbund, der giver helt utrolige bevaringsforhold. Området, der først blev inddæmmet efter Stormfloden i 1872, har siden sidste istid været gennem gentagne forandringer. I stenalderen var området en del af en beskyttet lagune, og netop de topografiske forhold har betydet, at området har været meget attraktivt for stenalderbefolkningen, da fiskeriet i den lavvandede lagune har været en sikker vej til at sikre mad til den lokale befolkning. Udgravningerne viser meget tydelige spor efter disse fiskeaktiviteter i form af genstande fra forskellige former for fiskeri. Dels er der fundet meterlange fiskehegn, lystre og benspidser fra fiskespyd, der er yderst velbevarede, fordi de har ligget under vand eller i vandmættede jordlag siden stenalderen. Men også traditionelle flintredskaber som økser og pile er velrepræsenterede ved udgravningerne.

 

På turen fortælles om kulturlandskabet med fokus på stenalderen og de arkæologiske udgravninger, hvorfra der medbringes genstande og fotos. Turen går langs med diget øst for Rødbyhavn og er ikke for gangbesværede. Vi besøgerIKKEde arkæologiske udgravninger.

 

Hvor: OBS - OBS - OBS: Nyt mødested: for enden af Gl. Badevej ved Femerns udsigtsplatform
Hvornår: 28. september 2014 fra 13-15
Pris: 60 kr.