P.C. Skovgaard - Dansk guldalder revurderetP.C. Skovgaard - Dansk guldalder revurderet (Aarhus Universitetsforlag)
420 sider, rigt illustreret.
Redigeret af Gertrud Oelsner & Karina Lykke Grand
Bogen sælges også i museumsbutikken


P.C. Skovgaard (1817-1875) var en af guldalderens og nationalromantikkens væsentligste kunstnere. Han cementerede bøgeskoven som et nationalt klenodie, og hans landskabsmalerier dannede klangbund for vores kulturelle dna og sammenhængskraft. Men til trods for at Skovgaards værker udgør en uundværlig del af det danmarksportræt, der stadig dominerer vores selvopfattelse, er han næsten blevet skrevet helt ud af historien om 1800-tallets store brydningstid.

P.C. Skovgaard - Dansk guldalder revurderet gør det nu muligt at genopdage en kunstner, der af den anerkendte kunstkritiker Julius Lange endda blev betragtet "som den betydeligste blandt vore Landskabsmalere". Bogen præsenterer helt ny viden om Skovgaards privatliv, politiske overvejelser samt kunstneriske ambitioner og er blevet til på baggrund af et længere forskningsprojekt med afsæt i hidtil uudforskede kilder, heriblandt hans omfattende korrespondance og anseelige værk- og skitsesamling.

De 13 bidrag til bogen er skrevet af danske og internationale eksperter, som hver især fordyber sig i forskellige aspekter af Skovgaards liv, kunst og rejser - hvor periodens kulturelle og politisk urolige klima spillede en afgørende rolle. Tilsammen genoptegner de guldalderens og nationalromantikkens kunstneriske landskab og indplacerer en ellers glemt kunstner som et af højdepunkterne.