EGE-EKSPEDITIONERBogen EGE-EKSPEDITIONER

"Her er en eg. Her er en vej. Her er et job. Her er et liv. Her er en eftertid. Her er en start. Her er en slutning. Her er en sol. Her er et glas med vand. Jeg har set verden fortynde." (Citat fra bogen)

Forfatteren Jens Blendstrup har sammen med billedkunstneren Ole Lejbach trådt nye veje med bogen EGE-EKSPEDITIONER.

"Det var Ole, der startede," fortæller Jens Blendstrup. "Han kimede mig ned, og sendte meterstore tegninger af egetræer. Han indfandt sig i min have i trækostume!"

Snart blev forfatteren også smittet, de rejste begge land og rige rundt, og modtog efterretninger fra nær og fjern om særlige ege, de måtte huske at få med, og nu har de lavet bogen om Danmarks ege in persona.

Her er Terroristegen, den Grædende eg, Brandstifteregen og Jesus Sidste Discipel og af de mere kendte naturligvis; Kong Hans’ eg og Peter Lieps skydeeg, som er bred og hul, fordi den gamle skytte skulle have et sted at gemme sin gigantiske krofattermave.

"Vi flyttede simpelthen ind i egene for at høre, hvad de havde at sige, og derfra var det egentlig ret ligetil. Det måtte ikke blive tørt (så dør egen), det måtte ikke blive forudsigeligt (så dør forfatteren), og det måtte ikke blive kedeligt (så gider folk ikke læse det). Jeg skrev og Ole tegnede 82 meget store ege-billeder med brug af i alt 800 blyanter" slutter Jens Blendstrup.

I bogen, såvel som i den tilhørende udstilling på Fuglsang Kunstmuseum, folder "egetræssygen" sig ud på de godt 200 sider. Cand.mag. i kunsthistorie Jacob Helbo Jensen (Fuglsang Kunstmuseum) og cand.silv. Peter Friis Møller (Skov & naturrådgivning) bidrager med artikler, og bogen indeholder også en del nye fotooptagelser fra ekspeditionerne.

EGE-EKSPEDITIONER sker i samarbejde med Johannes Larsen Museet og KunstCentret Silkeborg Bad, hvor udstillingen efterfølgende vises. Ege-projektet er støttet af Nordea-fonden.