Jens Loks hus

Lokhuset

Jens Loks hus

 

Det lille kvadratiske hus kom til Frilandsmuseet i 1926 og var en gave til museet fra det, der i dag hedder Halsted Kloster. Huset stod oprindeligt på Ørbygård, som er en mindre hovedgård på det nordlige Lolland, der hørte under barioniet Juellinge - i dag Halsted Kloster. Huset blev opført i begyndelsen af 1800-tallet som bolig til hovedgårdens ansatte og lå i en parklignende have syd for hovedbygningen. 

 

Lokhuset er ligesom skolen et lerhus, dvs. bygningen er uden bindingsværk. Væggene er dannede i store træforme, hvori der er halvfugtigt stampet ler i flere lag. Processen gør at leret bliver hårdt. Denne form for bygningsopførelse gør huset sårbart overfor regn og huset havde derfor et stort tagudhæng samtid med at murene var pudset med kalkmørtel inden det blev kalket. For det forholdsvis lille hus er det et imponerende højt stråtag det har. 

 

Der var stor interesse for det lille hus og ikke mindst det oprindelige inventar, som grevinde Agnes Krag- Juel-Vind-Frijs havde indsamlet og indrettet i huset. Grevinden havde indsamlet en slags nordvestlollandsk interiørmuseum, der indeholdt en fin samling af bl.a. udskårne møbler, fajancer, tinsager og kobber- og messingtøj. I første omgang var museet egentlig kun interesseret i grevindens samling, men dette ville grevinden ikke acceptere. Betingelsen for at museet fik genstandene var, at de tog huset med - hvilket de besluttede sig at gøre. I dag er det ikke det samlede interiør, der ses i Lokhuset men enkelte genstande stammer fra hendes samling.

 

Bygningens navn skyldes en tidligere beboer Jens Nielsen Lok, der omkring 1870 var tilknyttet godset som arbejds- og havemand.

 

Med støtte fra Sonning-Fonden fik Lokhuset nyt tag i oktober 2007.