Johannes Wilhjelm - fra Italien til Skagen

Johannes Wilhjelm. Høstfolk. 1927. Foto Ole Akhøj

Johannes Wilhjelm, Høstfolk, 1927. Foto: Ole Akhøj

 

Kommende særudstilling:

 

Johannes Wilhjelm – fra Italien til Skagen
12. oktober 2018 – 6. januar 2019

 

I anledning af 150-året for maleren Johannes Wilhjelms (1868-1938) fødsel stiller Fuglsang Kunstmuseum skarpt på den berejste kunstners liv og virke med udstilling, bog og aktiviteter.
Han, som i sin samtid var en del af det etablerede danske kunstliv med hædersbevisninger og poster i institutionelt regi, voksede op på landet nær Nakskov, men forfulgte en kunstnerkarriere i København. Her gik han på kunstakademiet et par år og siden på Kunstnernes Studieskole, hvor han blev elev af skagensmaleren P.S. Krøyer og den farveglade Kristian Zahrtmann.

Wilhjelm, der betegnede sig selv som ’naturbarn’, efterlod sig en stor og i dag uretmæssigt overset produktion. Den hidrører fra bl.a. det farverige Italien, hvor han boede en årrække i 1890’erne, fra de storladne vestjyske hede- og klitlandskaber omkring Svinkløv, som blev hans favoritmotiv, fra opholdene i Skagen, hvor han boede om sommeren efter 1910, fra samværet med sin norske hustru og efterhånden børnerige familie samt fra rejserne til svigerfamiliens Norge og Sydfrankrig, hvor han boede i begyndelsen af 1920’erne.

 

Udstillingen bliver den første i et halvt århundrede med Johannes Wilhjelm alene, og med research og forskning i litteratur, samlinger og arkiver som baggrund sammensættes den af anslået 50 værker fra en lang række offentlige og private ejere. Formålet er at genindskrive maleren i dansk kunsthistorie ved bl.a. at undersøge hans fortolkninger af velkendte motivkredse samt inspirationskilder i ind- og udland, og dermed føje nye facetter til både ham selv, hans tid og kreds.

 

Projektet er skabt i nært samarbejde med Skagens Kunstmuseer og Ribe Kunstmuseum, som efterfølgende viser udstillingen (i Ribe dog i reduceret udgave).

 

Udstillingsprojektet er generøst støttet af:

De Lolland-Falsterske Venstreblade Af 1914’s fond
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Landsdommer V. Gieses Legat
Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond
Nikolai og Felix Fonden
Ny Carlsbergfondet
Oticon Fonden
Øllingsøe-Fonden