Tekstiler

Museum Lolland-Falster har en stor og velbevaret samling af tekstiler fra de to tidligere museer, der nu er lagt sammen under ét, Lolland-Falsters Stiftsmuseum og Guldborgsund Museum (tidligere Falsters Minder).

På det tidligere Falsters Minder er det i høj grad museumsassistent Birgit Schytts  fortjeneste, at samlingen er så velbevaret og velbeskrevet, som den er.
Museets tekstilsamling, der rummer egnsdragter fra både Lolland og Falster, tæller blandt andet mange navneklude, nattrøjer, kristenklæder og eksempler på Falstersyninger. Det er udviklingen i beklædningen fra ca. 1750 til ca. 1850, der er bedst belyst, da det er denne periode, der er mest talrigt repræsenteret i tekstilsamlingen.

Foto: Kristenpose med hætte, navneklud fra Falster og strikket nattrøje.
Kristenpose med hætte, navneklud fra Falster og strikket nattrøje.

Da langt de fleste tekstiler af bevaringshensyn er opmagasineret, er det - udover de eksempler på tekstiler, der er vist i de faste udstillinger - i særudstillinger at man har chancen for at se nærmere på klædedragterne. Der har været flere særudstillinger om tekstiler, for eksempel Gamle Broderier i Maribo, og Kristenklæder i Nykøbing.

I anledning af Folkedansernes landsstævne i Maribo d. 26.-31. juli 2010, viser Museum Lolland-Falster en særudstilling fra d. 25. juni - 22. oktober 2010 på Stiftsmuseet, Banegårdspladsen i Maribo. Udstillingen hedder Hovedlin og susebukser - bondetøj fra Falster 1770-1870.

I museets butikker i Maribo og Nykøbing er det muligt at købe litteratur om forskellige former for håndarbejde. Blandt de mange titler er også museets egne udgivelser om de Falsterske egnsdragter i tre hæfter med henholdsvis kvindedragter fra Nordfalster og Sydfalster samt en falstersk mandsdragt. I hæfterne er dragtdelene gennemanalyseret del for del.

Se evt. også opslaget "Huelin og susebukser - bondetøj fra Falster 1770-1870"