Birgit Schytt

Birgit Schytt

Museumsassistent ved det tidligere Falsters Minder/Guldborgsund Museum Birgit Schytt (21.6.1920 - 4.2.2010) arbejdede i ikke mindre end 50 år engageret for museet, og til det sidste som frivillig medarbejder.

Birgit Schytt

Arbejdet begyndte også som frivillig ved museet, der dengang endnu ikke var statsanerkendt, i en studiekreds under ledelse af F. Nabe-Nielsen. Efterhånden fik medlemmerne af studiekredsen hver deres ansvarsområde, og da ingen endnu havde taget sig af tekstilerne, kom Nabe-Nielsen til Birgit Schytt med et forslag: 'Vil De ikke være så venlig at tage dem af tekstilerne - jeg kan altså ikke finde rede i alle de mystiske, kvindelige, beklædningsgenstande!', som Birgit Schytt formulerer det i sin tale ved 50 års jubilæet. Egentlig ville hun hellere have lavet noget andet, men blev begejstret for sit arbejdsområde.

Foto: Birgit Schytt iklædt Nordfalster dragt
Birgit Schytt (til højre) iklædt Nordfalsterdragt.

Tekstilerne blev Birgit Schytts hjertebarn. Hun arbejdede ihærdigt med såvel indsamlingen, registreringen, udforskningen og formidlingen af tekstiler. Det er Birgit Schytts fortjeneste, at Museum Lolland-Falster i dag har en så stor samling af tekstiler af høj kvalitet, som samtidig er så velbeskrevet. Hun arbejdede utrætteligt og minutiøst, og var en stor kapacitet for museet med sin enorme viden om mange forskellige klædedragter, syteknikker og materialer.

Birgit Schytt interesserede sig blandt andet for Falstersyningerne, som man kan læse mere om her.

Birgit Schytt