Bygningshistorier 2012 - Nye huse skal være smukke

Når der bygges nye huse i dag er kravene at de skal være funktionelle og vedligeholdelsesfrie. For næsten 100 år siden var kravet, at nye huse skulle være smukke. De smukke huse, kaldtes Bedre Byggeskik huse, og er i dag meget eftertragtede. De kendes bl.a. som murermestervillaer.


I 1904 efterlyste en lang række kendte personligheder en bedre og smukkere byggestil i Danmark. Forfatteren Emma Gad var én af fortalerne for smukkere byggeri: …det er med Forfærdelse, jeg har betragtet de Smaabyer, som rejser sig omkring jærnbanestationerne (…) Det er umuligt at tænke sig noget saa skønhedsforladt som disse Flækker…

Landsforeningen Bedre Byggeskik blev stiftet i 1915, og arbejdede i en periode på mere end 50 år på at sikre kvaliteten af det danske byggeri. Med støtte fra kendte danske personligheder skabte arkitekter, bygmestre og håndværkere en bevægelse, der fik indflydelse på tusindvis af bygninger i hele Danmark. Formålet med foreningens dannelse var at fremme en Bedre Byggeskik på landet i Danmark:

"De nye huse skal være enkle, hjemlige og smukke som de gamle var: De skal passe til den plads, de skal have, til den nytte, de skal gøre. Men de skal tillige være praktiske og tidssvarende."

I Nysted kom arkitekt Arkitekt Johannes Christian Holck smukke bygninger til at præge bybilledet, mens arkitekt Einar Ørnsholt især satte sit præg på Nakskovs gader.

Museum Lolland-Falster vil med særudstillingen Bedre Byggeskik vise, hvor stor udbredelse arkitekturen Bedre Byggeskik fik landet over - også på Lolland-Falster.

I forbindelse med Bygningshistorier 2012 har Museum Lolland-Falster udgivet en arrangementsfolder. Denne kan bestilles ved henvendelse til Anne-Lotte Sjørup Mathiesen på tlf. 25 59 34 56 eller asm@museumlollandfalster.dk .

Logo Bygningshistorier 2012