Fuldt Flor – blomster på Lolland-Falsters herregårde

Udstillingen Fuld Flor i 2009 præsenterede det blomster- og planteunivers, der udviklede sig så rigt på 1800-tallets herregårde. Haven blev et nyt statussymbol, og der blev ofret formuer på storslåede parker med eksotiske træer og nye kostbare modeblomster og -planter, fremmede frugter og grøntsager. I hovedbygningens sale kunne man opleve blomster- og planteuniverset i bredeste forstand; Malerier, kunsthåndværk, porcelæn, tekstiler, smykker, bøger og nips med blomster som bærende motiver suppleret med ’den ægte vare’, som blandt andet opstilledes efter tidens normer på podier og søjler.

I forbindelse med udstillingen erhvervede museet et drivhus til opstilling i Pederstrups landskabelige herregårdspark. Drivhuset lagde rammer for en mindre udstilling om væksthuse og herregårdshaver på Sydhavsøerne. De store godser konkurrerede om prægtige parkanlæg, blomsterhaver, parterre- og tæppebede og det såkaldte driveri i glashuse og mistbænke. Ålholm, Knuthenborg, Krenkerup og Orebygård var på Sydhavsøerne førende inden for have- og gartnerkunsten.

Udstillingen arrangeredes af havedesignerne Stig Lauritsen og Greg Kobett fra Paradehuset på Gisselfeld i samarbejde med kulturhistorikeren Luise Skak-Nielsen.