Nyhedsbrev 23. november 2017

De to nyerhvervede Hepplewhite stole fra herregården Emkendorf fotograferet i vestibulen på Reventlow-Museet Pederstrup under et af de to spejle, som museet i 2004 erhvervede, og som ligeledes stammer fra Emkendorf. Foto: Museum Lolland-Falster

Julen kommer tidligt i år

To smukke stole til samlingen på Reventlow-Museet Pederstrup

Selv om julesneen endnu ikke har lagt sig tungt om Pederstrups mure, og kalenderen stadig skriver november, så føles det alligevel i denne tid lidt som jul indenfor på museet. I efteråret modtog museet nemlig med økonomisk støtte fra Ny Carlsbergfondet to nye Hepplewhite armstole til samlingen. ”Eller nye og nye – det er måske så meget sagt,” konstaterer en begejstret Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter, ”stolene er nemlig fra 1780’erne. Alligevel er stolene udtryk for noget nyt. Udført i det eksklusive og dengang meget dyre mahognitræ, hentet hjem fra de oversøiske besiddelser, var stolene, da de blev fremstillet, uden tvivl hypermoderne og udtryk for den helt nye og enkle boligindretning, som indfandt sig hos eliten i slutningen af 1700-tallet, og som i dag benævnes enten Hepplewhite- eller Chippendalestil. Navngivet efter de to toneangivende engelske møbelsnedkere, der i perioden førte an i boligindretningen.

De to nyerhvervede stole stammer fra den holstenske herregård Emkendorf, der frem til 1930’erne var ejet af en sidegren af familien Reventlow. I Reventlow-Museet Pederstrups samling findes i forvejen en stor mængde møbler fra Emkendorf, deriblandt to stole, identiske med de nyerhvervede, der kom til museet som deponi fra Ny Carlsbergfondet helt tilbage i 1959.

Læs mere om de nyerhvervede stole

 

Kulturmindeforeningens julearrangement

Julekoncert og julecauserier om forbindelsen mellem Czarens Hus og Nykøbing Slot d. 5. december 2017

Julen nærmer sig, og som alle ved er det en tid fyldt med hygge, lækkerier og ikke mindst traditioner. Disse tre elementer bliver bragt i sød forening den første tirsdag i december, når Kulturmindeforeningen i Nykøbing F. afholder sit traditionsrige julearrangement.

Aftenen bliver indledt med den traditionelle julekoncert med Mandskoret Brage, så alle kommer i den helt rette julestemning og er klar til serveringen af gløgg og æbleskiver. Herefter fortæller Hanne Christensen, historiker ved Museum Lolland-Falster, julecauserier om Czarens Hus, om nye bygningshistoriske konklusioner og kaster nyt lys på forbindelsen mellem Czarens Hus og Nykøbing Slot.

Læs mere om Kulturmindeforeningens traditionsrige julearrangement

Gensyn med lokomobilet

Husk, at det i morgen er dagen, hvor juletræet bliver tændt på torvet i Maribo. Her er der mulighed for at se Lokomobilet fra Knuthenborg for fuld damp og indsnuse lidt stemning, der kan inspirere til et besøg på det kommende års damptræf på Frilandsmuseet.

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: [email protected]

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld