Middelalder - 1050-1536

Nykøbing Slot
En middelalderby som Nykøbing F. er fyldt med spor, der fortæller byens historie. På en tur gennem byen finder vi de steder – synlige og usynlige - der har haft betydning for byens udvikling og befolkning. Her bliver der både tilbageblik til middelalderens hverdagsliv, det religiøse samfund og ikke mindst et kik tilbage til byens storhedstid i renæssancen med kongelig residens, dronninger, bastioner, prinser og voldgrave.

Foredragsholder: museumsinspektør Anne-Lotte Sjørup Mathiesen
Guldborgsund Kommune rummer mere end 50 kirker og kapeller. De ældste er op mod 900 år, mens de yngste er bygget endnu i mands minde. Kirkerne ligger i dag som historiske fikspunkter i det moderne landskab.
Foredraget tager udgangspunkt i en konkret kirke fra hver af de 6 "gamle" kommuner. Fra kirkerne trækkes historiske tråde ud til de sidste næsten 1000 år på vor egn. Maglebrænde kirkes nye altertavle har gjort den lille fine middelalderkirke landskendt. I Gedser står en gul teglstenskirke bygget til det nye stationsbysamfund på Falsters sydspids i begyndelsen af det 20. århundrede. I Nykøbing Falster er Klosterkirken bygget af røde munkesten i 1400-tallet et monument over det middelalderlige gråbrødrekloster. Radsted kirke i røde teglsten med den tætte forbindelse til Krenkerup gods har engang været kalket lyserød. Kippinge kirke er forbundet med middelalderlig valfart og Skt. Sørens kilde. Kettinge er, som Radsted, en af nutidens vejkirker, men den er også et besøg værd alene pga. sine kalkmalerier.

Foredragsholder: leder af kulturhistorisk afdeling Anna-Elisabeth Jensen
Begrebet middelalder dækker over den periode i dansk historie, hvor landet var katolsk. Men det lidt underlige navn dækker over så meget mere. Faktisk var det den tidlige renæssance, der døbte tiden i et forsøg på at nedgøre den. Man ønskede ganske simpelt at komme til at fremstå mere lys og oplyst end den periode, der var gået forud. Derfor valgte man nedgørende navne som "den mørke middelalder", og i England brugte man ud over "the dark age" fx "the muddy age", the rusty Age" osv.
Men middelalderen var alt andet en mørk og skummel. I foredraget kastes lys over perioden og det liv, der forgik. Foredraget rummer mængder af faktuel viden, som på en gang både forklarer middelalderen og samtidig belyser vores egen verden med det middelalderlige lys. Mængder af vores traditioner og ord stammer fra middelalderen og lever den dag i dag i bedste velgående. Endvidere er foredraget fyldt med sjove fortællinger om den fjerne og sagnomspundne tid, fortællinger, der både vil få tilhøreren til at grine og gyse.

Foredragsholder: leder af driftsafdelingen Leif Plith Lauritsen
Museum Lolland-Falsters samling rummer ni unikke korbuekrucifikser. Disse bliver præsenteret i foredraget og sat ind i den historiske periode, hvor de blev skabt.

Foredragsholder: formidler Anne Elmer