The Falstergården Farm

Falstergaarde _fortuna

Falstergården. Photo: Roberto Fortuna.

 

The Open-Air Museum's courtyard farm, which originates from Nørre Ørslev on Falster, was inaugurated in 1931. The farm is a fine example of a 19th century farm, and both the outhouses and the farmhouse are laid out in accordance with life and traditions in the country at the time. Records show that the farm can be traced back to the 18th century, but that it has not always looked the way it does today. The oldest part of the farm are the stables, which were combined stables and housing in the 1700s. In the mid-1700s, Falstergården was a twin farm - i.e. at the northern end it was joined to the neighbouring farm in order to avoid a corner structure. When the farms were parcelled out into plots in the late 1700s, the Nørre Ørslev farms were allocated continual plots of land. Two of the 19 farms in the village were scrapped, and eight were moved out of the village to their new plots of land. Falstergården remained in the village, while the twin farm was relocated. The regular, square appearance of the farm is not its original look, but something that it gained following a later extension during the 19th century.

 

As the farm stands today, it is an expression of a time where a farm was largely self-sufficient. The layout of the northern wing shows that there had to be room for animals that could be used in the fields, and animals that could provide food and clothing for the farmer. The southern wing was intended for farming purposes - i.e. it had room for carriages, a threshing floor, carpentry, repairs and storage of the farm's hand tools.

 

Falstergaarden _gl

The Falstergården farm before it was moved to the Open-Air Museum

 

The residential part of the farm connects the two wings used for animals and farming. The living room, the only heated room on the farm, is found at the centre of the farmhouse. This has been furnished with bedsteads, benches, tables and cupboards to show that the living room was a room with many functions - this was where people slept, ate, worked and stayed. In the room adjacent to the southern wing, you find the parlour, which was reserved for festive occasions, but otherwise used for storage. Opposite the parlour are the kitchen and the scullery. The large open chimney is located here. This was the focal point for cooking and for lighting fires in the jamb stove of the living room and the large baking oven, which protrudes from the back of the house. The adjoining room contains a display of the tools and storage units that were necessary for a large and virtually self-sufficient household. In extension of the kitchen and scullery, the farm's pensioner's living room is intended to demonstrate how generational succession took place on a farm.

 

The farm courtyard is a typical example of the farm environment with cobblestones, a well and a trough for animals to drink from.