Havehuset fra Ulriksdal - Godstedhuset

Godstedhuset en sommerdag

 

Det lille landarbejderhus fra Godsted blev erhvervet af museet i 2003 og stod genopført på museet i 2006. Huset blev opført omkring 1872 og hørte oprindeligt under Ulriksdal gods. Til trods for husets forholdsvis korte brugstid nåede der at bo mange forskellige i huset. Huset var opført som bolig til folk der tjente på godset og havde så forskellige erhverv som fodermesterens assistent, gartner, mælkekusk og ikke mindst svenske og polske landarbejdere, der var tilknyttet roedyrkingen. Huset har været beboet frem til 1999.

 

Husets indretning viser til forskel fra museets andre og ældre huse at der er en ny og revolutionerende boligteknologi, der er ved at vinde ind. I stedet for det traditionelle åbne ildsted, der ses i størstedelen af de andre huse, har havehuset et jernkomfur med en lille bageovn. Der var derfor ingen bilæggerovne i husets andre rum men kakkelovne, som blev fyret i fra de rum de stod i.

 

Brændekomfuret

 

Ved flytningen af landarbejderhuset blev ejendommen opmålt, tegnet og nedtaget af museets eget personale. I 2004 begyndte genopførelsen, som blev foretaget af museets personale, frivillige murere og tømrere samt med hjælp fra Maribo Kommune. Samtidig med at genopbygningen fandt sted, iværksatte museet en kulturhistorisk undersøgelse af ejendommen. Undersøgelsen skulle blandt andet fastslå husets byggeår, belyse husets indretning samt skaffe oplysninger om de personer, som har beboet huset igennem årene.

 

Ved arrangementer tændes der ofte op i brændekomfuret, hvor der bages bl.a. brød og pandekager.

Familien Nilsson