Martinus Rørbye

Jylland, 31. maj 1830

 

I den danske kunsthistorie kendes Martinus Rørbye først og fremmest for sine mange motiver fra Italien, Grækenland og Tyrkiet. Men Rørbye blev også en af de første, hvis ikke den første, der gjorde Jylland til et motiv i den danske kunst.

 

D. 31. maj 1830 indledte Rørbye sin rejse til Jylland. Turen gik med dampskibet H/S Dania og grundet dårligt vejr, kunne han først sætte sin fod i Aarhus dagen efter d. 1. juni. Med på samme overfart var i øvrigt digteren H.C. Andersen. Herfra fortsatte efter nogle dages ophold videre til Randers og herfra over heden mod Thisted, hvor han havde familie.  

 

rørbye400
Martinus Rørbye, Strandgade i Thisted, 1830. Radering,

 

Dengang var det vanskeligt at komme omkring, og Jylland var endnu et veritabelt "terra incognita" for de danske kunstnere. Rørbyes rejse, som han dokumenterede i skitsebøger og dagbøger, er et spændende vidnesbyrd om mødet med den ukendte landsdel, og undervejs blev skitsebogen benyttet flittigt til at fastholde indtryk fra rejsen.
Flere af disse blev efterfølgende fastholdt i grafiske arbejder, og det gælder f.eks. to af museets Rørbye-værker: Torvedag i Viborg, 1831 og Strandgade i Thisted, 1830.

Forskning bag og tekst af Gertrud Oelsner 

 

rørbyetorv400 
Martinus Rørbye, Torvedag i Viborg, 1831. Radering