Nyerhvervelse Jais Nielsen

Jais Nielsen, Zarhtmanns Skole, 1908.

Olie på lærred 72 x 107 cm.
Erhvervet marts 2013

 

Jais _n _skole _a

 

Jais Nielsen gik i årene 1907-09 på Kunstnernes frie Studieskoler, i daglig tale kaldet 'Zahrtmanns Skole', under hhv. Kristian Zahrtmann og Johan Rohde.

Jais Nielsen havde den største respekt for Zahrtmann både som underviser og menneske, men begejstringen strakte sig ikke til lærerens kunst. Såvel malemåden som koloritten i dette ungdomsbillede af Jais Nielsen adskiller sig da også fra Zahrtmanns senmaleri og er helt uden dennes drama og glødende kolorit: I et forenklet, udetaljeret formsprog og i en dæmpet, gråtonet farveholdning ses en scene fra Studieskolerne, hvor der tegnes eller males efter levende model.


 Det er en situationsskildring, hvor ingen af de enkelte dele er mere i fokus end de øvrige, og motivets midte står tomt på en måde, der får billedet til at syne tilfældigt frembragt - som en skildring af en virkelig hverdagssituation på den skole, der lagde grunden til Jais Nielsens videre kunstnerliv - og til en del venskaber med andre kunstnere, bl.a. Olaf Rude, der var elev her i de samme år. Museet ejer en del tidlige værker af Rude, dette er det første "præmoderne" værk, museet erhverver af Jais Nielsen med et indhold, der også motivisk bringer dem sammen.

 
Maleriet er købt på auktion, efterfølgende konserveret, og hænger nu for første gang til offentlig skue i sal 6 på museet.