Nyerhvervelse Palle Nielsen

Palle Nielsen  (Foto:Ole Akhøj)

Palle Nielsen, Serie uden navn, 1967, radering. Foto: Ole Akhøj

 

 

Palle Nielsen (1920-2000) er den væsentligste danske grafiker i det 20. århundrede. Hans billedverdner er typisk urovækkende og smukke på én og samme tid. Hvis ikke der direkte skildres mennesker eller verdner i opløsning, anes typisk en lurende fare, der når som helst kan bryde roen. Samtidig er han teknisk fænomenalt dygtig.

 

I 2015 fik museet suppleret sin allerede anselige samling af Palle Nielsen med en gave bestående af hele 66 værker. Den gavmilde giver var Foreningen Toldbodgade 9, hvis navn refererer til adressen på kunstnerens galleri gennem alle årene, Clausens Kunsthandel.

I salen er udstillet et stort udvalg af ikke tidligere viste blade fra gaven. Værker fra serier, som Nielsen arbejdede med over mange år: Den fortryllede by, Nekropolis, Pandæmonium, Stederne, Parklandet og Lethe. De viser hans foretrukne motiver: skildringer af byer, huse og menneskefigurer, i kombination eller hver for sig. Her er byrum uden et eneste menneske, og her er grupper af mennesker, der færdes i tomme, stedløse rum.

 

Flere skildringer er fra serien Lethe. Figurer uden kontakt med hinanden færdes tilsyneladende uden mål og med. Hvad foregår der? Har alting mistet sin mening? Har menneskene glemt, hvad de skal stille op med sig selv og hinanden? I den antikke version betød det at drikke vandet fra floden Lethe, at man glemte alt og blev en levende død. I Nielsens version betyder det frihed og tomhed at drikke af glemselsflodens vand, hvilket åbner for nye muligheder og antydningen af håb.

 

Det er gennemgående for Palle Nielsen, at han med sine dystopiske fortællinger udtrykker en kritik af verden, som han ser den.