Logo

Nyhedsbrev 22. oktober 2015

Den 29. oktober 2015 er det 125 år siden, den store, markante bygning på Banegårdspladsen i Maribo, Stiftsmuseet, åbnede som museumsbygning.

Stiftsmuseet fejrer 125 års fødselsdag

Den 13. august 1879 vedtog Maribo Kommune at modtage Kaptajn Lauritz Schrøders samling af 400 stk. oldsager og antikviteter: "forskjellige smukke Stensager, som Flækker, Kiler, Øxer, hulmejsler, Hamre, Smalmejsler, Pilespidser og Spyd… et Gudebilled af sten, et Drikkekar, flere perlebånd..." Samlingen rummede også genstande dateret til middelalderen og nyere ting som for eksempel genstande, der havde tilhørt byens håndværkerlaug. Overdragelsen blev begyndelsen til det byens første museum, som blev indrettet i rådhuset på Torvet.

Torsdag d. 29. oktober kl. 19 fejrer Museum Lolland-Falster bygningens 125 års fødselsdag. Det sker ved et foredrag ved kultur- og naturvejleder Anne Elmer, der også vil byde på et lille glas i dagens anledning - og der er gratis adgang.

Læs mere om arrangementet

 

Befrielsen var i farver – Aage Bodings billeder fra 1945

Kulturmindeforeningen udgiver billedsamling fra befrielsesdagene i Nykøbing maj 1945

Samlingen af Aage Bodings billeder er grundlaget for Kulturmindeforeningen Nykøbing Falsters årbog for 2015, som med titlen Befrielsen var i farver og undertitlen Aage Bodings billeder fra 1945 er den 34. i rækken.

Befrielsen var i farver præsenteres torsdag 5. november klokken 14 i Frisegade 40, Nykøbing F., hvor alle er velkomne.

Læs mere om arrangementet

Over Østersøen - Falster i krig og fred, 1945-1991

Falster var et militært brændpunkt under Den kolde krig.

Torsdag den 5. november 2015 fortæller overinspektør på Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Thomas Tram Pedersen, i Kulturmindeforeningen Nykøbing F.s novemberforedrag om Falsters militære betydning fra afslutningen af 2. Verdenskrig til sammenbruddet i Warszawapagten i 1991 og kommer undervejs forbi en række af de bygningsanlæg, som stadig vidner om Falsters militære rolle i perioden.

Læs mere om foredraget og Falsters betydning under Den kolde krig

Menneskekranium fra Falster er danefæ

Et menneskekranium fundet i en tørvemose på Falster i 1940 er blevet erklæret for danefæ. Hvis du har skeletter i skabet, så er Nationalmuseet interesseret i at høre fra dig. De kan nemlig være danefæ.

I 2250 år lå et menneskekranium skjult i mosen Horreby Lyng på Falster. Men i 1940 gik man i gang med at grave tørv i mosen, og så kom kraniet for dagens lys.Efter mange år i privateje er kraniet endt på Nationalmuseet, hvor museumsinspektør Peter Vang Petersen har erklæret det for danefæ.

Læs mere om danefæ og moselig

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld