Nyhedsbrev 26. maj 2016

Ny særudstilling sætter museets samling af unikke middelalderlige korbuekrucifikser op mod billedkunstneren Stig Weyes fortolkninger af kors og frelseshistorie.

KORS! – Stig Weye møder Middelalderkrucifikset

I en ny særudstilling på Stiftsmuseet i Maribo bliver museets unikke samling af unggotiske korbuekrucifikser sat op mod billedkunstneren Stig Weyes forskellige fortolkninger af korset. I Danmark kender vi krucifikser tilbage til 900-tallet, hvor Kristus fremstilles som konge, nok korsfæstet, men stående med åbne øjne og nærmest omfavnende verden. I 1300-tallet, hvor museets krucifikser dateres til, fremstilles korsfæstelsen og lidelsen med gruopvækkende realisme. Med overdreven sans for plasticitet afbildes naglehullerne i hænder og fødder, så vi kan se ind til senerne.

Stig Weyes (født 1946, bosiddende i Nysted) billeder er kontrasten med klare farver, og de store korsbilleder sætter middelalderkrucifikserne i spil på en klangbund af fortælling. Her er lidelsen ikke så fremherskende - og dog. Vi finder både kors med og uden Kristus, og det vrimler med symbolik. Kunstnerens komposition er tydelig, og vi aner inspiration og teknik fra renæssancens Italien. Stig Weyes kors er ikke blot kors, men et opgør med den overfladiske verden og en fastholdelse af, at der findes absolutte sandheder, selvom det moderne liv måske fortæller os noget andet.

Læs mere om udstillingen

Enestående fund af 6000 år gammel fyrsvamp med indridset mønster

Skønt de arkæologiske udgravninger i tilknytning til etableringen af den faste Femern Bælt-forbindelse har ligget stille i en periode, dukker der stadig nye fund op. Det skyldes, at det store genstandsmateriale, som er hjembragt, endnu ikke er færdigbearbejdet, og i forbindelse med vask og registrering af fundene er der nu dukket et ganske usædvanligt fund op. Det drejer sig om en fyrsvamp, også kaldet Tøndersvamp, i sig selv ikke noget særligt, men når der er indridset et simpelt mønster i svampens bløde underside, så er der tale om lidt af en sensation. Faktisk er der kun én gang tidligere fundet en lignende svamp med indridset mønster i.

Læs mere om det spændende fund

Museum Lolland-Falster efterlyser

Museum Lolland-Falster søger effekter, som fotos, genstande, tegninger, film eller andet, der fortæller den polske foreningshistorie på Lolland-Falster, sådan at vi bevarer roepolakkernes foreningshistorie for eftertiden.

 

Læs mere om efterlysningen

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld