Nyhedsbrev 9. november 2017

Fra d. 14. november til 30. december bliver udstillingen "Museum Obscurum" på Falsters Minder fyldt med uhyggelige julerier. Og som noget helt særligt inviterer Museum Lolland-Falster på en eksklusiv rundtur i udstillingen d. 30. november fra kl. 19.30.

Obskur jul på Falsters Minder

Uhyggelige julerier og eksklusiv omvisning i “Museum Obscurum”

Falsters Minder i Nykøbing danner rammerne om Museum Lolland-Falsters nyeste udstilling 'Museum Obscurum - på grænsen af virkeligheden'. Udstillingen viser handelsmanden, samleren, rigmanden og globetrotteren Cornelius S. C. Rödders lejlighed, hvor han har sin enorme og helt særlige samling udstillet. Men hvor meget sandhed rummer udstillingen – det er spørgsmålet!

Noget andet er imidlertid sandt, og det er, at julen snart er over os. Derfor bliver der fra d. 14. november pyntet op i hr. Rödders lejlighed – og det bliver nok ikke den traditionelle, hyggelige juleudsmykning, som normalt præger julen.

"Omkring år 1900 havde den borgerlige jul bredt sig i det danske samfund, så man mødte elementer af den i alle lag.  Juletræsjulen blev allemandseje og almuejulen udkonkurreret. Dog ikke på et enkelt punkt: julemanden, der fulgte med til Danmark fra Tyskland i kølvandet på juletræet, kunne endnu ikke slå nisserne. I Danmark var det stadig de hedenske nisser, der dominerede. Jeg håber, at juleudsmykningen i udstillingen kan give en fornemmelse af, hvordan det var at holde jul for mere end 100 år siden - når man hed Rödder til efternavn og havde en særlig interesse for det overnaturlige. Og mon ikke der er en enkelt nisse eller to at finde i udstillingen", fortæller Leif Plith Lauritsen, leder af driftsafdelingen ved Museum Lolland-Falster.

Læs meget mere om de uhyggelige julerier og den eksklusive omvisning

 

Offentliggørelse og digitalisering af fotoalbum fra Hasselølejren

Fordyb dig i Hasselølejrens hverdagsliv og flygtningenes dagligdag

Museum Lolland-Falster og Guldborgsund Stadsarkiv offentliggør digitaliseringen af Hasselø-albummet og gør derved albummet tilgængeligt for alle interesserede. Her 70 år efter lejrens nedlæggelse er alle arkivalier omkring lejren nu tilgængelige, og det samme er albummet nu.

Hasselø-albummet er en samling af fotos fra flygtningelejren på Hasselø syd for Nykøbing. Albummet består af 221 enkeltfotos, 2 panoramafotos og et enkelt løst foto. Alle fotos på nær ét er opklæbet i albummet.  Albummet har en smukt udskåret kasse og forside af træ, og kassen siges at være lavet af tømrer Kurt Wilcken Petersen med udskæringer af Franzmann Aster. 

Hasselølejren eksisterede fra 1945-1947 og husede tyske flygtninge, mange på flugt fra Den røde Hær og de tyske kerneområder i Østpreussen, der sidenhen blev delt mellem Polen og Sovjetunionen.

Læs mere om albummet og offentliggørelsen her

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld