Nyhedsbrev 24. maj 2017

Vindruekernen fra bronzealderen

Danmarks ældste vindruekerne

Fund i brønd fra bronzealder giver viden om forbindelserne mellem det sydlige Lolland og kontinentet

Et lille, men væsentligt, fund er dukket op ved Rødbyhavn i forbindelse med bearbejdningen af det store datamateriale, de arkæologiske undersøgelser forud for den kommende Femern Bæltforbindelse har genereret. Der er her tale om en lettere forkullet halv vindruekerne fra bronzealderen (ca. 900 f. Kr.). Fundet blev gjort af Peter Steen Henriksen fra Nationalmuseets afdeling for Miljøarkæologi og Materialeforskning i forbindelse med naturvidenskabelige undersøgelser af prøver fra området.

”Vindruekernen er noget mindre end nutidens. Vi kan ikke afgøre, om den stammer fra en vild eller en kultiveret plante. Vi fandt kernen i opfyldningslaget fra en brønd, og vi var temmelig begejstrede, da kulstof-14-prøven daterede den til bronzealderen og dermed gjorde den til Danmarks ældste vindruekerne. Vi kender andre vindruekerner fra Danmarks oldtid, for eksempel er der fundet en i Tissø på Vestsjælland, men den er næsten 1600 år yngre end vores, så det er et ret vildt fund”, fortæller en storsmilende Bjørnar Måge, arkæolog og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

Læs meget mere om det spændende fund

 

 

Kom endelig forbi

Husk at der er åbent på Frilandsmuseet i Maribo alle dage i Kristi Himmelfartsferien. Så kom forbi og nye det skønne forår i grønne omgivelser.

90 år med Frilandsmuseum i Maribo

Husk at det er lørdag i den kommende weekend vi fejre Frilandsmuseets 90 års fødselsdag.

Se programmet for dagen her

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld