Nyhedsbrev 8. juni 2017

Kunsthistoriker Anne Højer Petersen fra Fuglsang Kunstmuseum, naturvejleder Johnny Madsen fra Guldborgsund Kommune, geolog Tove Damholt, geolog Elly Andersen fra Det sorte Geomuseum i Gedser og arkæolog Anna-Elisabeth Jensen fra Museum Lolland-Falster inviterer igen i år på tur til Skejten.

Når natur, kultur og kunst mødes

Kom med en tur til Skejten mandag d. 26. juni 2017 kl. 19

Kunsthistoriker Anne Højer Petersen fra Fuglsang Kunstmuseum, naturvejleder Johnny Madsen fra Guldborgsund Kommune, geolog Tove Damholt, geolog Elly Andersen fra Det sorte Geomuseum i Gedser og arkæolog Anna-Elisabeth Jensen fra Museum Lolland-Falster inviterer igen i år til en aften, hvor det fantastiske natur- og kulturlandskab ved Skejten er omdrejningspunktet. Få en anderledes tur ud i landskabet, når de forskellige fagpersoner fortæller om landskabet ved Skejten ud fra hver deres kompetencer.

Skejten på Sydøstlolland bliver ofte nævnt som et ægte istidslandskab, uopdyrket i generationer. Men er det kun naturen, der har været på spil, eller har vore forfædre alligevel haft en vis indflydelse?

De store linjer i landskabet på det sydøstlige Lolland er dannet under den sidste istid, hvor store gletsjere gled hen over området. Den sidste af de mange gletsjere modellerede landet til en hel række af langstrakte, lave bakker og dale. Kører man mellem Nysted og Nykøbing, passerer man tværs henover en hel serie af disse små bakker og dale, der tegner sig svagt i landskabet. Tydeligst er nok dalen med Flintinge Å. Da de store ismasser smeltede væk fra området, efterlod de landet tørt, men den smeltende is fik vandet til at stige op til det nuværende niveau. Vandet har oversvømmet de lavest liggende dele af dalene, mens bakkerne er tørre og således danner den blidt bugtende kystlinje, vi kender i dag, med mange små næs og halvøer, heriblandt Skejten.

Læs mere om turen til Skejten

Museum Lolland-Falster rydder op

I 1984 har en langtidsledig på Lolland-Falsters Stiftsmuseum med humor nedskrevet en besked til eftertiden. Sedlen beskriver, at der på museet ikke smides noget ud. En sandhed med modifikationer. For i 2016 trak en gruppe medarbejdere på Museum Lolland-Falster i kedeldragterne og gik i aktion på museets magasiner, hvor de mange tusinde genstande, som ikke er udstillet, befinder sig. Igennem mere end hundrede år har ivrige museumsfolk fyldt de nuværende magasiner til bristepunktet med både fantastiske og mindre fantastiske genstande. Målet er at gøre genstandssamlingen klar til at flytte ind på et fremtidigt nyt magasin. I 2016 har museet gennemgået og nedpakket genstandene fra museets største magasin i Maribo, og museet er i 2017 gået i gang med arbejdet på museets magasiner i Nykøbing F.

Håndskrevet seddel

Er du forfatteren af denne seddel, så vil Museum Lolland-Falster meget gerne høre din historie. Kontakt museumsinspektør Lene T. Buur på tlf. 51 21 25 05 eller pr. mail på ltb@museumlollandfalster.dk

Ved det minutiøse oprydningsarbejde blev der på Stiftsmuseet i Maribo fundet en lille lap papir, som nu har 33 år på bagen. Museum Lolland-Falster sætter en stor ære i at kunne fortælle egnens historie, men det er en myte, at alting kan bevares for evigt. ”Intet museum har kapacitet til at bevare alting for altid. Museum Lolland-Falster har langt over 100.000 genstande, og vi vil også gerne have mulighed for at dokumentere, hvad der sker i fremtiden”, udtaler Lene Tønder Buur, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

Læs mere om oprydningen

Husk at der er DAMPTRÆF i den kommende weekend!

For fuld damp!

 

I weekenden d. 10. og 11. juni samles store og små maskiner til to dage, der er totalt henlagt til nørderi, sjove lyde, dimser, skøre opfindelser og fantastisk teknik, når damptræffet ’Fra Damp til Diesel’ finder sted på Frilandsmuseet i Maribo. Blandt museets gamle bindingsværkshuse, i kroge og hjørner og på den store eng bag museet udstiller passionerede opfindere, ejere og samlere deres damp- og dieselmaskiner.

 

Læs meget mere om det traditionsrige damptræf

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld