27. maj 2019
Museum Lolland-Falster

I alt 18 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet deltager i udgravningen. Foto: Museum Lolland-Falster.

Arkæologer graver på Grimstrup Voldsted

I året 1376 udspillede der sig meget voldsomme begivenheder ved Nørresø lidt nord for Maribo. En større styrke belejrede Benedict Ahlefeldts imponerende borg, som lå lige ud til søen. Det var Dronning Margrete den Første af Danmarks tropper, som belejrede borgen.

 

To gange tidligere var borgen blevet erobret af Margretes far Valdemar Atterdag. Første gang i 1346 eller -47. Anden gang var i 1372, hvor ejeren Benedict Ahlefeldt ledede et oprør mod kongen. Og nu i 1376, året efter Valdemars død, så hr. Ahlefeldt igen sit snit til at lave ballede.

 

Men han havde undervurderet Margrete.

 

Begivenhederne kender vi fra de skriftlige historiske kilder, forklarer museumsinspektør Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster, men detaljerne om erobringen og Ahlefeldts storslåede borg er få. Derfor graver Leif Plith Lauritsen for tiden sammen med et hold bestående af 18 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet.

 

- Selv om det imponerende kompleks af borge har været kendt i mange år, så ved vi meget lidt om dem, fordi ingen arkæologer har stukket skovlen i jorden og undersøgt voldstederne, siger Leif Plith Lauritsen.

 

Frosset i tiden

Leif Plith Lauritsen pointerer, at der er tale om flere borge, som alle spiller en rolle i den sidste erobring af Ahlefeldts borg, og det er en helt enestående situation, at begivenhederne kan læses i landskabet med så tydelige fysiske spor.

 

Han fortæller, at hovedborgen, som var målet for erobringen, var en meget stærk fæstning, og derfor byggede angriberne tre belejringsborge rundt om.

 

- Det er midlertidige borge, hvorfra angriberne kunne forhindre, at Benedict Ahlefeldt fik forsyninger, og hvor de kunne forsvare sig selv, hvis de indesluttede på hovedborgen gjorde udfald, eller Ahlefeldt fik forstærkninger fra sine forbindelser i Tyskland, siger Leif Plith Lauritsen.

 

Hr Ahlefeldts borg ligger i skoven ved Grimstrup. Det er ikke Pompeji, men skoven har indtil fornylig gemt på ukendte ruiner. Så sent som i 2015 opdagede arkæologerne sporene af en befæstet ladegård eller en dyrehave, og i 2017 fandt de resterne af et muligt tårn.

 

Margrete beholdte borgen

Det er disse nyopdagelser samt hovedborgen, der er målet for arkæologernes undersøgelser, og Leif Plith Lauritsen er taknemmelig over, at Knuthenborg har givet ham mulighed for at grave på Grimstrup.

 

Måske finder arkæologerne ud af, om det kom til regulære kampe om borgen, eller Margretes styrker endte med at belejre sig til sejren. Enden på det hele blev, at borgen faldt. Modsat sædvane, men forståeligt nok, beholdte Margrete borgen og gav den ikke videre til nogen anden stormand. Omkring år 1400 blev borgen brudt ned, og stenene brugt til Birgittinerklostret i Skimminge, som senere blev til Maribo.

 

Besøg udgravningen

Mød op til åben udgravning. Få hele historien. Hør om de fund, der dukker op, og følg arkæologernes forsøg på at vriste flere hemmeligheder ud af Benedict Ahlefeldts borg og begivenhederne i 1376.  

 

Hvornår: onsdag den 29. maj og onsdag den 5. juni kl. 16-18
Hvor: Grimstrup Voldsted. Parkering ved Lysemose. Følg skiltning.
Pris: gratis

 

Onsdag den 5. juni kl. 16 – 18 gentager arkæologerne arrangementet, og der er god grund til at kigge forbi igen, for man ved aldrig, om arkæologerne i mellemtiden har gjort nye fund, så de må revurdere historien.

 

For yderligere oplysninger og interview kontakt: 

Leif Plith Lauritsen, museumsinspektør, Museum Lolland-Falster. Tlf.: 22 67 78 79 lpl@museumlollandfalster.dk 

Henrik Schilling, kommunikationskonsulent. Tlf.: 30 61 20 64. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk