03. juni 2019
Museum Lolland-Falster

Kære folketingskandidater: Husk museerne og kulturhistorien

Både rød og blå blok har meldt ud, at de er klar til allerede fra første finanslov at standse de såkaldte omprioriteringsbidrag, som er et pænt ord for de barske to-procents-besparelser på kulturen, som statsanerkendte museer har været ramt af siden 2016.

 

Muser og kulturinstitutioner på Lolland-Falster, herunder Museum Lolland-Falster, er hårdt belastet af besparelserne, og vi må arbejde endnu hårdere for at få enderne til at mødes.

 

Heldigvis har vi på museumsområdet mødt stor forståelse fra Guldborgsund- og Lolland Kommuner, som understøtter vores aktiviteter og endda har øget støtten til Museum Lolland-Falster. Vi har sammen med andre kulturinstitutioner indgået 4-årige driftsaftaler. Det giver ro og overskud til at tænke langsigtede tanker og arbejde på at gøre Museum Lolland-Falster til et museum for alle, som skaber stolthed hos borgene, danner de kommende generationer og formidler Lolland-Falsters rige fortid som et modbillede til den ofte meget negative fortælling, der lægges ned over Lolland-Falster.

 

Det står til gengæld i skærende kontrast til statens to-procent-besparelser og ændringer af tilskudsstrukturer.

 

Det virker som om, at holdningen på det landspolitiske niveau er, at man helst skal have alle siddende på en brændende platform for ellers går de i stå og laver ingen ting. Sammen med strukturreformen på museumsområdet har det helt konkret betydet, at der ikke er overskud eller et klima for samarbejde, da vi i større grad ser hinanden som konkurrenter om de samme statslige penge.

 

Det er derfor meget glædeligt, at begge blokke signalerer, at to-procents-besparelserne ser ud til snart at være fortid. Men et er, hvad partierne lover i en valgkampens hede. Noget andet er, om de husker det, når regeringsgrundlaget forhandles og ministertaburetterne fordeles. Derfor har jeg en bøn til de lokale folketingskandidater. Husk at styrke museernes og kulturlivets vilkår, når valget er overstået, og I er genvalgt eller valgt ind for første gang. 

 

Ulla Schaltz
Direktør for Museum Lolland-Falster
Frisegade 40
4800 Nykøbing Falster