27. juni 2019
Museum Lolland-Falster

For Museum Lolland-Falster er sporene af stenalderens mennesker meget konkrete. De to stenaldermennesker, der for 5.500 år siden satte deres fodspor i det bløde dynd i Syltholm fjord, bliver en del af fortællingen i museets nye stenalderudstilling. Foto: Museum Lolland-Falster.

Augustinus Fonden giver en million kroner til formidling af stenalder på Museum Lolland-Falster

Glæden er stor på Museum Lolland-Falster. Forleden modtog direktør Ulla Schaltz meddelelsen om, at Augustinus Fonden har valgt at støtte en ny permanent stenalderudstilling samt en videnskabelig konference og en animationsfilm om stenalderen.  

 

Udstillingen skal vises på Stiftsmuseet i Maribo. Den skal fortælle om stenalderen på Lolland-Falster med særligt fokus på, hvorfor datidens mennesker gik fra at være jæger-samlere til at blive bønder. Netop på det felt er Museum Lolland-Falster helt fremme i forskningseliten takket være udgravningerne forud for Femernforbindelsen, som har skabt banebrydende resultater og en helt ny indsigt i stenalderens mennesker.

 

- Jeg er jublende lykkelig over, at Augustinus Fonden vælger at støtte vores projekt, og det skal fonden have en meget stor tak for. Museumsloven omfatter nemlig ikke midler til formidling, forskning og videnskabelig bearbejdning af dette værdifulde og enestående materiale, som rummer helt nye erkendelser om de mennesker, der levede på Lolland-Falster for 6000 år siden, siger Ulla Schaltz, som også er taknemmelig for den opbakning, projektet har fået fra Lolland Kommune.

 

Direktør for Augustinus Fonden, Frank Rechendorff Møller begrunder fondens tilsagn:

 

- Det er en vigtig udgravning, der kan give os ny viden om livet i stenalderen. Vi er glade for at kunne bidrage til, at der nu kan påbegyndes forskning i den enorme nye mængde materiale, som arkæologerne har fundet, og vi ser frem til formidlingen, der kan gøre fortiden mere vedkommende for alle interesserede, siger Frank Rechendorff Møller.

 

Tæt på stenalderens mennesker

Siden 2013 har arkæologerne afdækket et druknet stenalderlandskab i Syltholm fjord ved Rødbyhavn, hvor exceptionelle bevaringsforhold betyder, at de kommer helt tæt på menneskene, deres liv og det landskab, de levede i.

 

Fundene vil give nye svar på gamle spørgsmål, og bevaringsforholdene betyder, at arkæologerne kan belyse overgangen fra jæger- til bondestenalder, som er en periode, arkæologerne ved forholdsvis lidt om.

 

Det er de fund, der skaber fundamentet i museets fremtidige formidling af Lollands stenalder.

 

- Vi arbejder med tre konkrete tiltag: En forskningskonference, som skal kvalificere forskningen og skabe nye forskningsprojekter. Derudover skal udstillingen og en animationsfilm åbne fundene for publikum, så både fagfolk, museets videbegærlige kernebrugere og det publikum, som sjældent går på museer, tilgodeses, siger Ulla Schaltz.

 

Eksperimenterer med formatet

Udstillingen åbner i løbet af 2020, mens arkæologerne stadig graver ved Syltholm. Det er derfor nødvendigt med en dynamisk udstilling, som kan ændres, efterhånden som forskningen bringer ny viden.

 

-  Vi afprøver et mere agilt udstillingsformat, som er en mellemting mellem den traditionelle særudstilling og den permanente udstilling, fordi vi løbende vil udskifte fortællingerne og genstandene, hvorved udstillingen får en høj grad af aktualitet og præsenterer den allernyeste viden, siger Ulla Schaltz.

 

Det er samtidig planen at afprøve formidlingsgreb og digitale løsninger, der kan videreføres som en del af de permanente udstillinger i det nye fysiske museum, som Museum Lolland-Falster drømmer om at etablere.