15. november 2019
Museum Lolland-Falster

Mindeord over museumsformidler Anne Elmer

Det er med dyb sorg, vi har modtaget beskeden om, at vores kollega Anne Elmer er død efter kort tids sygdom kun 63 år gammel. Vi har mistet en god og empatisk kollega, og en markant museumsformidler i den danske museumsverden er gået bort.

 

Lige til det sidste underviste og formidlede Anne kulturarv og historie. Det er ikke mere end få måneder siden, at Anne indviede tredjeklasser i stenalderens mysterier gennem Kulturtjenestens dannelsespakker. 

 

Anne Elmer var barnefødt i Bandholm. Hun var uddannet lærer og speciallærer med historie som linjefag. Hun var uddannet natur- og kulturvejleder og kom til Museet Falsters Minder i 2001 fra en stilling på Post og Telemuseet i København. Sideløbende fortsatte hun i en periode som kursusleder for museumsformidleruddannelsen på Museumshøjskolen. Anne Elmer var også meget aktiv i den gruppe af medarbejdere, der stod bag museumsfusionen på Lolland-Falster i 2009. 

 

Anne brændte passioneret for historien. Hun sagde selv, at det vigtigste i hendes liv var familien, kulturarven og museet. Hendes viden var enorm. Hvad hun ikke vidste på stående fod, fandt hun på ingen tid frem fra sit store arkiv. Alt lige fra historiske begivenheder, mystiske væsner og historiske personer blev levende, når Anne fortalte. Hun kunne tryllebinde alle med sine ord. Med stor lidenskab og indsigt formidlede hun kulturarven til generationer af børn og unge på Lolland-Falster. Hendes største glæde var at vække både børn og voksnes kulturhistoriske sans, som var et begreb hun udviklede og indførte. Anne har givet sin glæde ved historieformidling videre til landsdelens lærere og pædagoger. Voksne og ældre har haft glæde af Annes smittende formidling på hendes mange byvandringer, omvisninger og foredrag samt ude i landskabet på de motorcykelture med kulturhistoriske nedslag hun arrangerede gennem 15 år, og hvor Anne og hendes mand Henrik selv kørte med sammen med op mod 150 motorcyklister. Også Anne Elmers historiske saloner for ældre med demens står som et af Annes mange målrettede initiativer, hvor hun ved hjælp af fotografier og fortællinger vækkede erindringer. 

 

Anne vidste, hvad hun ville, og hun gik ikke på kompromis med kvaliteten. Anne var innovativ, selvsikker, ambitiøs og eventyrlysten. Hun brød sig ikke om rutinearbejde. Hun elskede at udvikle nye metoder til formidling og finde veje til nye målgrupper. Derfor fornyede Anne sig konstant. Hun skræddersyede sin formidling og undervisning efter de behov og ønsker, som lærere og pædagoger havde. Annes motto var, at intet var umuligt. 

 

Anne var en munter, slagfærdig og omsorgsfuld kollega, som viste omsorg for andre og sørgede for underholdning både i hverdagen og til fest. Legendarisk er Annes quizzer, som hun myndigt styrede med hård hånd. 

 

Anne var en enestående kollega og en institution blandt danske museumsformidlere. Hun har givet så mange så meget, og hun vil for altid være husket som en af museumsformidlingens fornyere og store personligheder. Anne er dybt savnet.  

 

Æret være Anne Elmers minde.

 

Museum Lolland-Falster