21. november 2019
Museum Lolland-Falster

Julehygge, nisser, gløgg og stemningsfuld musik

I Kulturmindeforeningen er julen først rigtig i gang, når de har holdt deres julearrangement med musik og foredrag i begyndelsen af december. “Det er en skøn tradition, vi har fået etableret i foreningen,” siger Anita Ulrik Sørensen, formand for Kulturmindeforeningen, og fortsætter: “Jeg glæder mig altid til dette arrangement, for så ved jeg, at julen med al dens hygge er på vej”.

 

Arrangementet indledes med, at vokalensemblet Voci fluenti fra Sakskøbing Kirke synger julen ind med en herlig buket af både klassisk og pop. Noget af programmet er julemusik, mens andet er hentet fra ensemblets store repertoire.

 

Voci fluenti består af 10 erfarne sangere fra Lolland og Falster. Ensemblet blev dannet i 2009 som en kvartet og har siden knopskudt til den nuværende størrelse. I Voci fluentis tiårige levetid har de sunget et væld af koncerter og musikgudstjenester på Sydhavsøerne, og i 2018 vandt de guld som bedste vokalensemble ved en international konkurrence i Barcelona.

 

Efter koncerten står Louise Sebro, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, for den anden del af aftenens underholdning, dog stadig i julens spor. Her er en af månedens hovedpersoner i centrum – nissen. “Jeg dykker ned i de mange aspekter ved nissens væsen og krydrer det med lokale, folkelige nissefortællinger,” fortæller aftenens foredragsholder og fortsætter med et glimt i øjet: “I juletiden myldrer de søde nisser frem, men er de virkelig så søde? Julenissen er blot en årsunge i forhold til gårdboen, der kan være både hjælpende, drillende, ond og støttende.”

 

Denne aften skal vi høre om, hvad den søde lille julenisse med den røde hue i vindueskarmens nisselandskab har med gamle romerske guder at gøre. Vi skal via de islandske sagaer og helt frem til Nykøbing i 1692 og høre om, hvilket dyr den sidst dømte heks Anne Palles nisse optrådte som. Og måske skal vi også endnu længere ud i verden og høre om væsner, der minder meget om nisser.

 

“Nissen begyndte i Norden som folkets hjælper, men de fine folk - adelen og det bedre borgerskab - tog ham til sig og gjorde ham til den søde julenisse. I 1800-tallet, da borgerskabets jul vandt frem, blev nissen forandret til den, vi kender i dag. På den måde fulgtes han med hele iscenesættelsen af julen - der kom fra landbosamfundets fejring af højtiden med grove historier og julelege, hvor karle og piger kunne komme tættere på hinanden end normalt – og i løbet af 1800-tallet blev til den jul, vi kender i dag,” afslutter Louise Sebro.

 

Der er mulighed for at købe gløgg og æbleskiver i pausen.

 

Arrangementet er støttet af Kulturelt Samråd og arrangeret i samarbejde med Museum Lolland-Falster.

 

Hvor: Kulturforsyningen, Voldgade 1, 4800 Nykøbing
Hvornår: 3. december kl. 19
Pris: Foredraget er gratis for Kulturmindeforeningens medlemmer, 60 kr. for ikke-medlemmer.