19. december 2019
Museum Lolland-Falster

Da Kong Bukseløs smadrede Benedict von Ahlefeldts borg

Museum Lolland-Falsters udgravninger af voldanlægget Grimstrup er kommet på årets top 10 over arkæologiske fund.

 

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster gravede i sommeren 2019 sammen med 18 studerende fra Aarhus Universitet på det store middelaldervoldanlæg ved Grimstrup nær Maribo.

 

Borgen spillede i 1300-tallet en afgørende rolle i spillet om magten i Danmark, og hvem der skulle regere landet. Hele tre gange kæmpede man om den mægtige borg, der lå ved Nørresø lige nord for Maribo.

 

To gange tidligere var borgen blevet erobret af Margretes far Valdemar Atterdag. Første gang i 1346 eller -47. Anden gang var i 1372, hvor ejeren Benedict Ahlefeldt ledede et oprør mod kongen.

 

Voldsomst gik det for sig i året 1376, hvor Dronning Margrethe I knuste et oprør og indtog borgen ved Maribo. Det var året efter Valdemars død, og hr. Ahlefeldt så igen sit snit til at lave ballede. Men han gjorde regning uden vært. Dronning Margrethe, også kendt som Kong Buksesøs, indledte en belejring.

 

Omkring borgen ligger resterne af tre mindre fæstningsværker kaldet modborge. De indgik i belejringen og beskyttede de soldater, der indesluttede Grimstrup, inden de til sidst gik til angreb og indtog borgen.

 

Arkæologerne har fundet tydelige spor af det sidste angreb. De fandt tykke lag af sod og aske ved borgens mure, som afslører, at en stor brand hærgede i de sidste timer inden borgens fald.

 

Arkæologerne undersøgte også resterne af et formodet fremskudt borgtårn, som dog viste sig at være en teglovn, hvor de mange tusinde munksten, som indgik i byggeriet, blev brændt.

 

Nogle årtier efter borgens fald gav Dronning Margrethe orde til, at Grimstrup skulle rives ned og stenene bruges til opførelsen af Birgittiner-klostret i Maribo. Men arkæologernes udgravninger mere end antyder, at der stadig stod bygninger på stedet mere end et århundrede efter.

 

Derudover undersøgte de også et mindre voldanlæg, der kan være en dyrehave.