27. februar 2020
Museum Lolland-Falster

AFLYST!!! Tyske flygtninge på Lolland-Falster 1945-1949

Interneringslejre blev oprettet efter besættelsen flere steder i Danmark. Også på Lolland-Falster, hvor Hasselølejren syd for Nykøbing var den største. Hasselølejren eksisterede fra 1945-1947 og husede tyske flygtninge. Mange var på flugt fra Den røde Hær og de tyske kerneområder i Østpreussen, der sidenhen blev delt mellem Polen og Sovjetunionen. Men inden disse lejre blev opført og var klar til at modtage de mange tyske flygtninge, fik flere godser faktisk beslaglagt bygninger, som for en periode skulle huse disse mennesker på flugt.

 

“Selvom vi kan fejre 75-året for befrielsen i 2020, er besættelsen slet ikke gået i glemmebogen. Vi var besat. Og selv efter krigen var slut, påvirkede de fem år landet og dets befolkning. Det var derfor ikke uden konflikter, at Danmark nu skulle brødføde de mange tyske flygtninge, der var kommet til landet i krigens sidste dage, og som ikke kunne vende hjem med det samme, for de havde ikke noget hjem at vende tilbage til,” fortæller Alexandra Damgaard, aftenens foredragsholder og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter: I Hasselølejren samledes efter krigen de tyske internerede på Lolland-Falster, efterhånden som de mindre og ofte interimistiske lejre rundt om på øerne blev opgivet. Mens de fordrevne, der ikke var af tysk herkomst, og som bl.a. var installeret i lejren på Stubberupgård, blev fordelt rundt i lejre uden for Lolland-Falster, blev tyskerne derimod ført til Hasselølejren. Herfra ejer museet et stort fotoalbum, der dokumenterer livets gang i lejren”.

 

Foredragets omdrejningspunkter er tyskervenlige godsejere, livet i lejrene og ikke mindst de personlige fortællinger fra lejrene. “Det er en utrolig vigtig historie for vores lokalområde, som ikke må gå i glemmebogen. Billederne fra fotoalbummet, som jeg har set, vidner om et sted, hvor det ikke var sjovt at bo, og jeg glæder mig personligt til at høre om livet i lejrene, selvom det nok bliver en barsk omgang, og ikke mindst til at gense nogle af de fantastiske billeder,” fortæller Anita Ulrik Sørensen, formand for Kulturmindeforeningen.

 

Foredraget er et led i et projekt på Museum Lolland-Falster, som skal forsøge at kortlægge historien om øernes interneringslejre. Lige fra motiverne bag etableringen, livets gang og samfundets syn til lejrenes udfasning til sidst. Mens Hasselølejren var en tidligere tysk lyttepost – anlagt af besættelsesmagten – og Ridehuset i Reventlowparken var i institutionseje (det blev museum i 1939), var der andre interneringslejrene rundt på Lolland-Falster, der var i privateje. Deriblandt en række lejre, der var placeret rundt om på de lollandske godser.

 

“Det er dejligt at høre, at Museum Lolland-Falster sætter fokus på interneringslejrene. For da Kulturmindeforeningen i 2017 udgav årbogen “Bag pigtråd” om netop Hasselølejren, blev den nærmest revet ned fra hylderne og blev udsolgt på rekordtid. Så man må sige, at interessen for emnet er stor her på Sydhavsøerne,” siger formanden afsluttende.

 

Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Kulturmindeforeningen og Museum Lolland-Falster. 

 

Hvornår: AFLYST
Hvor: Hovedbibliotekets foredragssal, Rosenvænget 17, 4800 Nykøbing Falster 
Pris: Foredraget er gratis for Kulturmindeforeningens medlemmer, 60 kr. for ikke-medlemmer