23. april 2020
Museum Lolland-Falster

Gennem en lang årrække har museet fejret Valborgsaften med åbningen af vores frilandsmuseum De gamle Huse. Her blev sidste år bundet fine bånd i det smukke bytræ. Foto: Museum Lolland-Falster

Genopdag de gamle traditioner

Museum Lolland-Falster slår i disse dage et slag for de gamle traditioner. Og vi vil gerne opfordre alle til at være med, sammen - hver for sig. Traditioner er noget, der samler folk, og selvom vi ikke kan være fysisk sammen om aktiviteten, kan den alligevel være med til at give en fællesskabsfølelse.

 

Den 30. april blev i ’gamle dage’ også kaldt Valborgsaften. Her fejrede landbosamfundet traditionelt forårets komme og sikrede sig, at den altid lurende ondskab blev afvæbnet. ”Vi håber, at I har lyst til at være med til at markere denne dag sammen med os og deltage i nogle af de forberedelser, landbefolkningen foretog sig,” fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster og fortsætter: ”Vi plejer at slå dørene op til De gamle Huse, vores frilandsmuseum, netop denne dag, da det er en god markering af forårets og sommerens komme, men da det ikke kan lade sig gøre i år, må vi ty til alternative metoder.”

 

En anden meget brugt tradition, vi ønsker at sætte fokus på, hører til d. 4. maj, der markerer de fem mørke år, hvor Danmark var besat. ”I år skulle hele landet have markeret 75 året for Danmarks befrielse med forskellige arrangementer rundt i det ganske land, herunder også på Reventlow-Museet Pederstrup. Nu ser hverdagen dog en smule anderledes ud for de fleste af os,” siger Louise Sebro, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster og fortsætter, ”men det skal ikke forhindre os i at markere dagen alligevel.  Da Danmark blev befriet, blev mørklægningsgardinerne som det første revet ned, og folk tændte bål og satte lys i vinduerne. Den 4. maj tænder vi lys i Pederstrups vinduer og oplyser parken med fakler – og håber at mange vil bruge de lys, vi deler ud, til deres egne vinduer - så vi sammen, men hver for sig, kan oplyse hele Lolland-Falster - også i den mørke tid, vi nu er midt i.”

 

Museum Lolland-Falster opfordrer alle, der har lyst, til sammen med os at holde vores fine traditioner i live, hjemme hos dem selv. For at gøre det nemmere har Museum Lolland-Falster pakket små gør-det-selv traditions-kits, som kan afhentes onsdag d. 29. april kl. 15.30 ved tre af Museum Lolland-Falsters udstillingssteder:

 

Museum Obscurum, Færgestræde 1a, 4800 Nykøbing F.

Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo

Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig

 

Poserne kan afhentes ganske gratis efter først-til-mølle princippet, men vi opfordrer alle, som ønsker at hente en, til at tage hensyn og sørge for at holde god afstand til hinanden.

 

Hvis I ikke har mulighed for at hente en pose, kan I finde vejledninger på Museum Lolland-Falsters facebookside og på museets hjemmeside fra den 30. april kl. 12.