Logo

Pressemeddelelse 17. marts 2015

Sjældent skattefund fra 1600-tallet med danske og udenlandske sølvdalere fundet af tre detektorfolk ved Orenæs på Nordfalster.

1600-tals møntskat fundet på Nordfalster

I februar måned fandt tre detektorfolk ved Orenæs på Nordfalster et skattefund fra 1600-tallet, som på nuværende tidspunkt består af 75 sølvmønter samt nogle mindre fragmenter af et pragtbælte af sølv.

Samlet har sølvskatten en vægt på mere end 2 kg.

"Allerede efter at have fundet de første sølvmønter på marken tog finderen kontakt til Museum Lolland-Falster. På museet var der ingen tvivl om, at fundet rummede et stort potentiale og formentlig endda knyttede sig til et tidligere fund af knivskeder og pragtbælter af sølv, som i 1940'erne var fundet på samme mark!" fortæller Anders Rasmussen, arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Efter aftale med lodsejer besluttede Museum Lolland-Falster at udføre en mindre arkæologisk undersøgelse af fundstedet. Formålet var at finde yderligere mønter til fundet samt at undersøge, om der eventuelt kunne findes intakte dele af den oprindelige nedgravning bevaret under pløjelaget.

"Sølvmønter kom der masser af, men desværre fandtes ingen velbevarede rester efter nedgravningen. En række jernnagler, som blev fundet i samme område som sølvmønterne, fortæller os dog, at skatten formentlig har været nedgravet i et skrin eller i en lille kiste," fortsætter Anders Rasmussen.

Mange af de skattefund fra 1600-tallet, som vi har kendskab til, er formentlig nedgravet i forbindelse med ufredstider. Danmark og Sverige var i løbet af århundredet gentagne gange i krig, og voldsomme sygdomsudbrud hærgede flere gange på land og i by. I sådanne tider var det oftest lettere og mere bekvemt at grave sine værdier ned fremfor at bære rundt på dem. Intentionen har formentlig været, at skatten senere skulle genopgraves. Vi kan selvfølgelig kun gisne om, hvad som er hændt med denne skats oprindelige ejer. Men eftersom genstandene stadig var at finde i jorden mere end 350 år senere, må man næsten formode det værste.

Denne 1600-tals sølvskat fra Nordfalster er den seneste perle i en lang række af spændende detektorfund, som i de seneste år er blevet fundet på Falster og Lolland. Den flittige brug af metaldetektor har i høj grad medvirket til at markere området på det kulturhistoriske og arkæologiske landkort.

Finderen af den første sølvmønt havde forinden kun gået med metaldetektor i en uge. For ham og de øvrige to findere er sølvskatten fra Orenæs derfor en lovende start på en forhåbentlig lang og fundrig karriere som detektorbrugere.       

Fra d. 28. marts og en måned frem er der mulighed for at se møntskatten på Falsters Minder i Nykøbing. Efter endt udstilling sendes mønterne videre til Nationalmuseet.

For yderligere oplysninger om fundet, kontakt:

Kontaktperson, Museum Lolland-Falster:
Anders Rasmussen, Museumsinspektør - arkæologi
ar@museumlollandfalster.dk
Direkte: 25 31 90 75

Kontaktperson, finderen:
Martin Bo Nielsen
martinbobyg@gmail.com
Direkte: 24 94 13 91

Hvor: Falsters Minder, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing
Hvornår: fra d. 28. marts og en måned frem.
Pris: voksne 50 kr., børn u/ 18 år gratis

NB.: Åbningstider tirsdag-fredag er 10-16 og lørdag 10-14. Søndag og mandag er museet lukket for besøgende. I påsken holder museet åbent mandag d. 30. fra kl. 10-16. Tirsdag er også normal åbningstid. Påskedagene fra 2. april til 6. april er museet lukket.

 

Pressebilleder

PM_0317_soelvskat _ill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld