Logo

Pressemeddelelse 23. juni 2015

Ved de arkæologiske undersøgelser forud for den kommende Femern Bæltforbindelse er der gjort et særligt fund i form af et tragtbæger hvori der er afsat et fingeraftryk. Foto: Nationalmuseet

Et aftryk fra fortiden

Et 6000 år gammelt fingeraftryk er fundet afsat på et smukt udsmykket tragtbæger

Ved de arkæologiske undersøgelser forud for den faste Femern Bælt-forbindelse er der gjort et særligt og meget personligt fund. Fundet blev imidlertid ikke gjort i selve udgravningsøjeblikket men i forbindelse med, at Nationalmuseet var i gang med at konservere og undersøge genstanden. Der er tale om et ornamenteret tragtbæger, hvor pottemageren under fremstillingen har afsat et meget personligt aftryk - et fingeraftryk.

"Pludselig kommer vi meget tæt på stenalderens befolkning. For hvem er denne person, der har sat dette helt personlige aftryk i det engang så smukke bæger? Det sætter da tankerne i gang" fortæller Rikke Lund Pedersen, arkæolog og fundansvarlig på Femern Bælt udgravningerne, Museum Lolland-Falster.

Tragtbægrene er den type keramik, de første bønder i Danmark anvendte. Bægrene havde en flad bund med en tragtformet hals, der har givet navnet til typen og ikke mindst den periode, de stammer fra, Tragtbægerkulturen (4000 - 2800 f.Kr.). Keramikken fra den første del af perioden er let ornamenteret, men jo mere kendskab befolkningen fik til arbejdet med ler, jo mere avancerede og udsmykkede blev deres produkter. Ornamentikken varierede i løbet af perioden, og der anvendtes mange forskellige redskaber, heriblandt fingrene, dog uden at efterlade spor efter fingeraftryk. 

Sammen med fodsporene, der blev fundet i efteråret 2014, bliver der lige så stille opbygget et ukendt persongalleri af den befolkning, der boede ved Lollands sydkyst, dengang landbruget blev indført for omkring 6000 år siden.

For nærmere information kontakt:

Annemarie Juul, konserveringstekniker ved Nationalmuseet: annemarie.juul@natmus.dk eller 41 20 65 33.

Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster: asm@museumlollandfalster.dk eller 25 59 34 56.

Pressebilleder:

PM_0623_fingeraftryk _1_ill

Fingeraftrykket set helt tæt på 1. Foto: Nationalmuseet

PM_0623_fingeraftryk _2_ill

Fingeraftrykket set helt tæt på 2. Foto: Nationalmuseet

PM_0623_fingeraftryk _3_ill

Tragtbægeret hvorpå det ca. 6000 år gamle fingeraftryk blev fundet. Foto: Nationalmuseet

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld