Logo

Pressemeddelelse 17. september 2015

På kulturnatten d. 2. oktober er der længe åbent og foredrag på Falsters Minder. Kom gratis på museum fra 16-20 og hør gratis foredrag om bronzealdersværd. Foto: Detalje fra bronzealdersværd.

Dødbringende herremode i bronzealderen - Spændende tiltag på kulturnatten

Hvad er et sværd? Svaret på dette spørgsmål kunne umiddelbart lyde således: Et sværd er en genstand, som et individ anvender til at skade eller undertvinge andre individer. Med andre ord, et sværd er et våben. Et 'krigens og krigerens' redskab, som bærer en lang og blodig historie. Men dette er ikke alt, hvad sværdet er. Et sværd er mere end blot krig og vold og har en betydning, som forgrener sig i både det historiske og mytologiske univers. Det er også hæder og magt, troskab og ære - et symbol såvel som et våben. Hvad var Kong Arthur uden sit sværd Excalibur? Sigurd Fafnersbane uden sværdet Gram? I de gamle sagaer og folkesagn er sværdene ikke blot funktion i fuldstændig anonymitet. Nej, sværdene er forlængelser af hovedpersonerne selv; måske ligefrem et individ i sig selv, med eget navn, besjælet med en historie og særlige kvaliteter.

Fra den danske bronzealder findes ingen skriftlige kilder, som kan belyse forholdet mellem sværdene og de personer, som bar dem. Alligevel er det dog igennem arkæologien muligt at danne et billede af deres betydning og funktion i datidens samfund. I forbindelse med kulturnatten i Nykøbing Falster d. 2. oktober 2015 afholdes der derfor et foredrag på Falsters Minder i Færgestræde, hvor den spændende historie om bronzealderens sværd fra Lolland og Falster fortælles. Foredragsholderen er Anders Rasmussen, museumsinspektør og arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Falsters Minder holder åbent til kl. 20 på kulturnatten.

Hvor: Falsters Minder, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing
Hvornår: ekstraåbent på kulturnatten d. 2. oktober 2015 fra kl. 16-20. Foredrag kl. 19
Pris:gratis adgang fra 16-20 inkl. foredrag

Hvad gemmer der sig bag de tykke mure i Logen Dagmar?

På kulturnatten i Nykøbing F. d. 2. oktober 2015 åbner Logen Dagmar for rundvisning. Gratis adgangskort hentes i Turistinformationen, Færgestræde 1a, Nykøbing.

Logens brødre står for rundvisninger kl. 19 og kl. 20, og man får et indblik i frimurernes hemmeligheder - en verden med symbolik, dyder og venskaber.

Hvor: Frimurerlogen Dagmar, Brovejen 2, Nykøbing F.
Hvornår: 2. oktober 2015, kl. 19.00 og kl. 20.00
Pris: gratis ved fremvisning af adgangskort

Pressebilleder:

Pressebillede - kulturnat

Detalje fra bronzealdersværd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld