Logo

Pressemeddelelse 3. marts 2016

Frilandsmuseet i Maribo byder indenfor til en dag med pileflet, når et af de risgærder, der pryder museet, skal skiftes. Kom og vær med og bliv klogere på de gamle traditioner.

De gamle flettetraditioner

Søndag d. 20. marts 2016 fra 10-16 inviterer Museum Lolland-Falster indenfor til en vidensdelingsdag på Frilandsmuseet i Maribo, hvor risgærdet, der omkranser Ane Huggemands hus og have, skal skiftes. Inden det lille husmandssted blev flyttet til Frilandsmuseet i 1926, var det indhegnet af et stakit, men som det fremstår i dag – med et risgærde – er ikke ualmindeligt for landbrugssamfundet i 1800-tallet.

På Frilandsmuseet foregår der løbende renovering og istandsættelse, så stedet og husene fremstår troværdige og historisk korrekte. Dette arbejde foretages af museets bygnings- og bevaringsafdeling, og den deler med glæde ud af sin viden. Denne søndag påbegyndes arbejdet med at skifte en del af risgærdet, og alle, der vil vide mere om de gamle flettetraditioner og prøve kræfter med det gamle håndværk, kan komme forbi og blive klogere herpå.

1800-tallets landskab var fyldt med uendelige rækker af hegn, der adskilte de enkelte marklodder fra hinanden og holdt dyr væk fra afgrøderne. Nogle steder blev der anvendt levende hegn i form af buske og træer, og andre steder var det ’døde’ hegn i form af gærder lavet af grene og kviste.

”På Frilandsmuseet ønsker vi at vise, hvordan landbosamfundet så ud og fungerede i 1800-tallet. Her var den tilbagevendende vedligeholdelse vigtig, da det var nemmere at gøre arbejdet løbende fremfor at skulle rette op på store skader ved mislighold. Derfor afholder vi dette arrangement, så alle, der ønsker at give sig i kast med de gamle flettetraditioner, kan få blod på tanden, og vi kan fortælle om vigtigheden ved at vedligeholde sine hegn”, fortæller Finn Jensen, murer ved Museum Lolland-Falster.

Frilandsmuseets huse er lukket ned for vinteren, og kan derfor virke ubeboede. Men der er mulighed for at kikke indenfor alligevel. Butikken er IKKE åben på dagen.

Hvor: Frilandsmuseet, Meinckesvej 5, 4930 Maribo
Hvornår: 20. marts 2016, fra 10-16
Pris: gratis

Arrangementet er etableret i forbindelse med ’Projekt PIL OG POPPEL 2016’, som Lolland- og Guldborgsund Kommune etablerede i 2013. Projektet vil bidrage til at sikre, at det kultur- og landskabsmæssige element med stynede træer i det Lolland-Falsterske landskab bliver sikret og genskabt for eftertiden gennem styning af ældre træer samt retablering af bevaringsværdige hegn.

En sikring af de stynede træer vil bidrage til en styrkelse af biodiversiteten for de dyr og planter, som holder til eller lever i gamle træer. Flere af de stynede træer kan være flere hundrede år gamle, og oftest står de som en hul skal, der stadig er massere af liv i. I disse hule træstammer findes der myriader af liv,- særligt insekter, men også padder, flagermus og hulrugende fugle holder til i disse træer.

Se mere om projektet her http://www.pilogpoppel.dk

Pressebillede:

Her ses Ane Huggemands hus med risgærdet i forgrunden. Det er en del af dette gærde, der skal skiftes d. 20. marts 2016. Foto: Roberto Fortuna.

Her ses Ane Huggemands hus med risgærdet i forgrunden. Det er en del af dette gærde, der skal skiftes d. 20. marts 2016. Foto: Roberto Fortuna.

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld