Pressemeddelelse 2. maj 2016

I år er der både kongelige og sanselige oplevelser på Reventlow-Museet Pederstrup. I hovedbygningens sale vises EN KONGELIG VISIT, og i Reventlowparken vises TUR I TIDEN, der er en sanselig oplevelsesrute rundt om parkens store sø.

Kongelige og sanselige oplevelser

To udstillinger præger i år Reventlow-Museet Pederstrup

Vanen tro byder foråret ikke kun på lune solskinsdage og lysegrønt løv i Reventlowparken, men også på hektisk aktivitet og mange forberedelser bag hovedbygningens mure og blandt parkens træer. I år er ingen undtagelse, og med en kongelig særudstilling i hovedbygningens sale og en sanselig oplevelsesrute rundt om parkens store sø er der igen i år god grund til at lægge turen forbi det smukke museum midt i de lollandske alper.

I hovedbygningen er det med årets særudstilling EN KONGELIG VISIT muligt at komme helt tæt på et kongebesøg på Lolland-Falster i 1843, når historien om Christian VIII og dronning Caroline Amalies ugelange ophold på Sydhavsøerne bliver fortalt. ”Ved første øjekast kan et kongebesøg for 173 år siden virke som lagt væk” beretter Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter: ”Men som årets særudstilling vil vise, er det kun, indtil historien bliver foldet ud. Forskellen mellem dengang og nu er nemlig påfaldende lille. Selv om både tiden og ånden var en anden under Christian VIII, så vil de fleste besøgende i udstillingen alligevel kunne genkalde sig mange træk fra nutidens kongebesøg, der kan være med til at sætte vore dages glimt af de kongelige i relief”.

At det netop blev kongebesøget i 1843, der blev genstand for årets særudstilling, hænger sammen med, at Christian VIII og dronning Caroline Amalie ikke blot besøgte familien Reventlow på deres anden herregård, Christianssæde, men at dronningen også var på privat visit på Pederstrup, der i anledning af besøget blev forsynet med en ny, høj hovedtrappe. ”Når Lolland Kommune d. 1. juni har indlagt et stop på Pederstrup som en del af Dronningens program for besøget i kommunen, gentager historien sig således – om end majestæten denne gang må tage til takke med den eksisterende trappe! ”.

Udstillingen, der belyser kongebesøget i 1843 fra den omstændelige logistik over forbruget af vin og til de officielle besøg i øernes syv købstæder og private visitter på en række udvalgte herregårde, bliver fortalt gennem indlån fra en række museer og private udlånere. Det er således muligt på udstillingen at se en række genstande fra Rosenborg, ligesom flere herregårde beredvilligt har udlånt fra deres samlinger.

Mens fokus bag hovedbygningens mure i år har et kongeligt skær, slipper Jette Mellgren for fjerde år i træk sanserne løs i Reventlowparken med oplevelsesruten EN TUR I TIDEN. Til forskel fra de forgående år er årets projekt ikke en klassisk kunstudstilling, men derimod på én og samme tid en rute rundt om søen og en tur tilbage i herregårdens forunderlige historie. ”Med oplevelsesruten ønsker vi i år at gå en helt ny vej med kunsten i parken og indbyder derfor i 2016 børn og unge til at gå på opdagelse i herregårdenes historie” fortæller idékvinden bag projektet, Jette Mellgren. ”Herregårdene har historisk betydet og betyder endnu meget for Lolland-Falster, og med årets rute er det vores ønske at få gæster til at mærke, føle og opleve herregårdshistorien og forhåbentlig dele ud af egen viden og historier fra de store gårde”. Oplevelsesruten består af ni poster, der på en sanselig, aktiverende og æstetisk måde vil folde kendte og ukendte fortællinger ud om herregården, folket, traditionerne og det liv, der tidligere udspillede sig i herregårdsmiljøet.

Oplevelsesruten er udført af Fletvaerket i samarbejde med Anne Højstrup, Palle Lindau, Niklas og Magnus Mellgren, Tora Lie Brunberg, Tim Johnson og Monica Guilera. TUR I TIDEN er kommet i stand takket være midler fra Realdania, Fremtidens Herregård, Lolland Kommune, Nordea-fonden, Reventlowparkens Støttekreds og 15. Juni Fonden.

Særudstillingen og oplevelsesruten bliver officielt åbnet af direktøren for Rosenborg, Jørgen Selmer, ved et lukket arrangement torsdag d. 19. maj kl. 19. Fra d. 20. maj er oplevelsesruten åben for publikum, mens hovedbygningens døre åbnes for publikum d. 21. maj.

Særudstillingen EN KONGELIG VISIT kan opleves frem til 30. september i museets åbningstid.

Oplevelsesruten TUR I TIDEN i Reventlowparken er tilgængelig frem til 1. november. Der er til oplevelsesruten gratis adgang.


Pressebilleder:

Udstillingsplakat En Kongelig Visit

Udstillingsplakat for EN KONGELIG VISIT

Signaturbillede TUR I TIDEN

Signaturbillede for TUR I TIDEN

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld