Pressemeddelelse 23. maj 2016

Særudstillingen sætter museets samling af unikke middelalderlige korbuekrucifikser op mod billedkunstneren Stig Weyes fortolkninger af kors og frelseshistorie. Stig Weyes historiebilleder indeholder et væld af farver og symbolik med mange paralleller mellem middelalderens formsprog og de nutidige billeder.

KORS! – Stig Weye møder Middelalderkrucifikset. Særudstilling på Stiftsmuseet i Maribo.

I en ny særudstilling på Stiftsmuseet i Maribo bliver museets unikke samling af unggotiske korbuekrucifikser sat op mod billedkunstneren Stig Weyes forskellige fortolkninger af korset. I Danmark kender vi krucifikser tilbage til 900-tallet, hvor Kristus fremstilles som konge, nok korsfæstet, men stående med åbne øjne og nærmest omfavnende verden. I 1300-tallet, hvor museets krucifikser dateres til, fremstilles korsfæstelsen og lidelsen med gruopvækkende realisme. Med overdreven sans for plasticitet afbildes naglehullerne i hænder og fødder, så vi kan se ind til senerne.

Stig Weyes (født 1946, bosiddende i Nysted) billeder er kontrasten med klare farver, og de store korsbilleder sætter middelalderkrucifikserne i spil på en klangbund af fortælling. Her er lidelsen ikke så fremherskende - og dog. Vi finder både kors med og uden Kristus, og det vrimler med symbolik. Kunstnerens komposition er tydelig, og vi aner inspiration og teknik fra renæssancens Italien. Stig Weyes kors er ikke blot kors, men et opgør med den overfladiske verden og en fastholdelse af, at der findes absolutte sandheder, selvom det moderne liv måske fortæller os noget andet.

Stig Weye siger selv om korset: ”Stenaldermanden brugte det. Før Jesus kom på Jorden, og før man tænkte på den Gud, vi kalder Gud. Den første kunst, der er skabt, er de steder i skoven, hvor man lagde grene i et kryds. Krydset blev anerkendt som et kors i middelalderen – det drejede kryds, der blev et kors.”

Om udstillingen fortæller Erik Kristiansen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster:  ”Vi starter med gru i middelalderudstillingen, og derefter kommer labyrinten med Stig Weyes billeder, hvor der venter en ny farverig oplevelse om hvert hjørne. For de mere eftertænksomme er der mange middelaldersymboler og megen farvesymbolik, der giver os et praj om, hvordan billederne kan fortolkes. Men gennemgående kan de forstås som en kritik af vores moderne samfund.”

Udstillingen er oplagt til at gå på opdagelse i. Nogle har måske allerede set OMG (Oh My God) udstillingen med de gotiske krucifikser. Nu bliver der lejlighed til at se en samlet udstilling, hvor Stig Weyes fortolkninger af kors, kristne symboler og frelseshistorie indgår. Udstillingen danner således grobund for diskussioner om emner som lidelse, forløsning, frelse, liv, død, farvesymbolik, kritik af det postmoderne samfund og meget andet. Hele udstillingen er placeret i en usædvanlig og provokerende scenografi i form af en ruin. Der udstilles ca. 40 billeder af Stig Weye.

Det er også en god udstilling for udflugter, eller måske bare et anderledes sted at mødes med en kollega for en eftermiddag.

Hvor: Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo.
Pris: voksne:  50 kr., børn u/ 18 år gratis
Hvornår: 10. juni 2016 til 1. februar 2017

 

Pressebillede:

Stig Weye. Universets hersker. Foto: Jan Friis

Stig Weye. Universets hersker. Foto: Jan Friis

Stig Weye. Untergang des Abendlandes. Foto: Jan Friis

Stig Weye. Untergang des Abendlandes. Foto: Jan Friis

 


 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld