Pressemeddelelse 2. februar 2017

Museum Lolland-Falster inviterer til festlig fastelavn på Falsters Minder i Nykøbing! Kom og vær med til at lave fastelavnsris og -masker og giv derefter fastelavnstønden dit stærkeste slag. Hvem bliver kattekonge?

Slå katten af tønden med Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster og Czarens Hus inviterer til festlig fastelavn på Falsters Minder i Nykøbing! Kom og vær med til at lave fastelavnsris og -masker og giv derefter fastelavnstønden dit stærkeste slag. Hvem bliver kattekonge?

Fastelavn er en gammel skik, som kan føres tilbage til før-kristen tid. I kristen sammenhæng indledte festen den 40 dage lange faste. Men selv efter afskaffelsen af denne med reformationen holdt man fast i de folkelige fester, udklædningerne og ædegilderne. Hårde konkurrencer og drillerier var en fast del af fastelavnsfesterne. Der var brug for styrke i det daglige arbejde, og derfor gav det prestige gennem konkurrencerne at kunne vise, at man var den stærkeste. En af måderne var at slå katten af tønden. Tøndeslagningen foregik til hest, indtil hesten forsvandt ud af landbruget i 1950’erne. "Der har været drøn på slagene, og den, der med sit slag slog hul på tønden, så den levende kat slap ud, vandt titlen som kattekonge. Det siges, at kattekongen tilmed blev belønnet med skattefrihed i et helt år!", fortæller Marie Brinch, arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Traditionen med fastelavnsriset er lidt yngre, og kan føres tilbage til 1700-tallet. Der er flere forklaringer på fastelavnsriset. En af dem er, at særligt fromme forældre pryglede deres børn med fastelavnsrisene på Langfredag, for at minde dem om Jesu lidelser. En anden forklaring er, at unge par bød hinanden godmorgen ved at ”rise” (slå) hinanden med friske grene for at sikre frugtbarhed i det kommende år. Fra engang i 1800-tallet kunne man købe fastelavnsris, der var pyntet med for eksempel katte, storke og papirblomster, og altså udelukkende var til pynt.

Til fastelavn på museet slår vi hverken med fastelavnsrisene eller har levende katte i tønden. Til gengæld kan du dekorere en maske eller pynte et fastelavnsris og bagefter være med til at slå katten af tønden i museets og Czarens Hus' stemningsfyldte gårdhave. Der vil være saftevand og fastelavnsboller sponsoreret af Steens Bager i Nykøbing F. til alle udklædte børn og kaffe/te til de voksne. Vi kårer dagens kattekonge og kattedronning som afslutning på arrangementet.

For nærmere information kontakt: Marie Brinch, mb@museumlollandfalster.dk, 52513072 eller Alexandra Damgaard, ada@museumlollandfalster.dk, 25593453.

Dagens program:
Lav ris og masker kl. 10-12
Slå katten af tønden kl. 12
Dagens kattekonge og kattedronning kåres ca. kl. 12.50

Hvor: Vi mødes på Falsters Minder, Færgestræde 1A. 4800 Nykøbing F. Vi laver fastelavnsris og masker indendørs, og slår katten af tønden udenfor i gårdhaven.
Hvornår: lørdag d. 25. februar 2017 kl. 10-13
Materialepris: 30 kr. for deltagende børn

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebillede:

Masker og fastelavnspynt

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld