Pressemeddelelse 4. maj 2017

20. maj slår Reventlow-Museet Pederstrup dørene op for sæson 2017. Det markeres med en dag fyldt med tiltag - udstillingsåbning i hovedbygningen, præsentation af ny kunstudstilling i parken, åbning af LF Kunstudstillingen i Ridehuset og forbundsmesterskabet i jagthornsblæsning i parken.

STRUENSEE, KUNST & HORNMUSIK

Festdag på Reventlow-Museet Pederstrup med åbning af udstillinger og jagthornsblæsning i Reventlowparken

Lørdag d. 20. maj 2017 kommer ikke til at gå stille af på Reventlow-Museet Pederstrup. For første gang kan publikum denne dag besøge årets særudstilling ARVEN EFTER STRUENSEE i museets hovedbygningen, ligesom dørene til kunstudstillingen i Ridehuset – arrangeret af Kunstudstilling LF – denne dag åbnes for første gang. Alt sammen tilsat en ordentlig gang hornblæsning og nye skulpturer i parken, når forbundsmesterskabet i jagthornsblæsning samme dag løber af stablen, og skulpturprojektet ”Forgreninger – skulpturelle stregtegninger” skaber nyt liv blandt parkens gamle træer.

En mere festlig markering af særudstillingsåbning kan man næsten ikke ønske sig”, fortæller Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, der har set frem til dagen, hvor måneders tilrettelæggelse af årets særudstilling endelig forløses. En festdag, hvor museet forhåbentlig kommer til at summe af liv.

Vi har på museet i år kastet os ud i historien om livlægen Johann Friedrich Struensee og hans korte tid ved magten” fortæller museumsinspektøren. ”Struensee er måske den vigtigste foregangsmand for de landboreformer, som C.D.F. Reventlow i 1784 kom til at stå i spidsen for. Begge var de dybt optaget af oplysningstidens nye ideer, og begge ønskede de at reformere samfundet.”

Dermed skulle man jo tro, at Struensee og C.D.F. Reventlow havde mangt og meget til fælles og var politisk allierede. En antagelse som museumsinspektøren gerne vil mane i jorden. ”Som årets særudstilling vil vise, så var Struensees vej til magten og hans politik meget forskellige fra Reventlows. Som nutidens Donald Trump overskred Struensee tidens politiske spilleregler. Han greb ikke blot magten, da situationen opstod, men lå som bekendt samtidig i med selveste dronningen. Forhold, der gør ham til noget ganske særligt i Danmarkshistorien og helt forskellig fra C.D.F. Reventlow”, fortsætter Jesper Munk Andersen.

Årets særudstilling går tæt på manden og ikke mindst myten Struensee og fortæller historien om ham og hans politik – fortalt gennem enestående genstande som dronning Caroline Mathildes strømpebånd fra Rigsarkivet og den halsklud Struensees bar den dag, han blev halshugget på skafottet. Genstande, som for første gang udstilles samlet uden for København.

Særudstillingen bliver officielt åbnet af formand for Fritids- og Kulturudvalget i Lolland Kommune, Heino Knudsen, onsdag d. 17. maj, hvor også skulpturprojektet ”Forgreninger – skulpturelle stregtegninger” indvies.

Bag skulpturprojektet står en række ihærdige lokale kunstnere, der via skulpturelle værker går i dialog med såvel særudstillingen på museet som vores egen samtid. ”Vi er rigtig glade for, at det lykkedes for kunstnerne at rejse midlerne til deres spændende projekt, der helt sikker vil bidrage med nye anderledes vinkler på fortællingen om Struensee”, fortæller Jesper Munk Andersen, der glæder sig til at opleve, hvad de syv kunstnere bag projektet – Palle Lindau, Anne Højstrup, Bo Karberg, Kis Nelleman, Lotte Madsen, Jens Bach Larsen og Michael Dunk – kommer op med. Projektet i parken er støttet af Lolland Kommune, Guldborgsund Billedkunstråd og Reventlowparkens Støttekreds.

Som omdrejningspunkt for såvel særudstillingen på museet som skulpturprojektet i parken har museet rejst et mindre skafot midt i Reventlowparken, der dog ikke skal i brug, men være blikfang for de mange nye tiltag. Særligt på åbningsdagen d. 20. maj vil der nok være behov for et blikfang, da åbningen af udstillingen jo ikke er det eneste, der finder sted. Fra morgenstunden vil jagthorn gjalde ud over parken, når forbundsmesterskabet i jagthornsblæsning blæses i gang. ”Vi er rigtig glade for at få lov til at huse et så spektakulært arrangement som mesterskabet i parken”, fortæller Jesper Munk Andersen, der ser frem til høre både soloblæserne og hele grupper, der fremfører traditionelle jagtsignaler. Mesterskabet finder sted fra kl. 9 til 18, og der er gratis adgang til arrangementet.

Ovenpå særudstilling og jagthorn kan det ske, at såvel øret som øjet har brug for lidt ro og plads til kunstnerisk fordybelse. Og netop sidstnævnte vil der også være mulighed for d. 20. maj i Reventlowparken, når årets kunstudstilling afholder fernisering i Ridehuset. Igen i år huser den imponerende bygning ved parkeringspladsen Kunstudstilling LF, som i år præsenterer såvel lokale som udenlandske kunstnere i udstillingen, der løber fra 20. maj til 18. juni. ”Der er således ingen undskyldning for ikke at komme forbi Reventlow-Museet Pederstrup og Reventlowparken lørdag d. 20. maj”, afslutter museumsinspektøren, der næsten tør lægge hovedet på skafottets blok og love høj sol på denne store dag.

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Reventlow-Museet Pederstrup

Reventlow-Museet Pederstrup

Kjole fra filmen En kongelig Affære

På årets særudstilling i hovedbygningen udstilles bl.a. en række kjoler fra filmen En kongelig Affære. Kjolerne er udlånt af kostumeudlejer Manon Rasmusen.

Særudstillingsplakat

Plakaten fra årets særudstilling

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld