Pressemeddelelse 16. maj 2017

Salonaften på Reventlow-Museet Pederstrup d. 31. maj kl. 19 - ca. 21. Aftenens arrangement afholdes med udgangspunkt i årets særudstilling ARVEN EFTER STRUENSEE med temaet ”Mellem pligt & kærlighed”.

Mellem pligt & kærlighed

Historisk salonaften på Reventlow-Museet Pederstrup onsdag d. 31. maj 2017 kl. 19

Igen i år arrangerer Museum Lolland-Falster historiske salonaftner på Reventlow-Museet Pederstrup. Hen over sæsonen går museet i dybden med udvalgte temaer fra årets særudstilling ARVEN EFTER STRUENSEE for at blive klogere på elskeren, politikeren og manden Struensee.

Ved den første salonaften onsdag d. 31. maj byder salonværterne Anne Elmer og Jesper Munk Andersen igen indenfor i Thorvaldsensalen på museet, hvor der er dækket fint op og tændt lys i lysekronen. Temaet for første salonaften går helt tæt på særudstillingens hovedpersoner, når kærlighedsforholdet mellem Struensee og Caroline Mathilde sættes til debat i lyset af 1700-tallets troskabsbegreb og kærlighedsforståelse. ”For hvordan forholdt det sig egentligt med troskab og kærlighed ved 1700-tallets danske hof – og hvordan var virkelighedens forhold mellem dronningen og livlægen?” spørger Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, der glæder sig til at gå i dybden med kærligheden – dengang og i dag.

”Som kun 15-årig blev den engelske prinsesse Caroline Mathilde i 1766 sendt til et fremmed land og til en ægtefælle, som hun aldrig havde set før, da hun blev giftet bort til sin fætter, den danske konge Christian VII”, fortæller Jesper Munk Andersen og fortsætter, ”Deres ægteskab baserede sig på alene på politiske alliancer og ikke den eftertragtede kærlighed, der i perioden var kommet på mode”. Den purunge Caroline Mathilde var, som bl.a. filmen En kongelig Affære fortæller, overladt til sig selv ved et ukendt hof og med en skør ægtemand, alt imens hun drømte om den store kærlighed. En udlægning, der førte hende direkte i armene på Struensee. ”Gift med en syg mand, der ikke blot holdt elskerinder, men også turede byens horehuse tynde, giver en forståelse for, hvorfor Caroline Mathilde blev offer for Struensees charme og kærlighed. Men spørgsmålet er imidlertid, om denne udlægning holder stik med virkeligheden, og hvem der egentlig var ofret for deres forhold. For måske det var Struensee, der var offer for hendes elskovssyge og ikke omvendt”, fortæller aftenens anden vært, Anne Elmer, formidler ved Museum Lolland-Falster.

Så hvorfor kuldsejlede lige præcis ægteskabet mellem Christian VII og Caroline Mathilde – de var jo langt fra de første eller sidste kongelige, der af politiske hensyn blev smedet sammen i hymens lænker. Og kongelige elskere og elskerinder er jo heller ikke en engangsforestilling med Struensee og Caroline Mathilde. Var det, fordi Christian VII var syg, var det Struensees udnyttelse af den unge dronning, eller var det, fordi Caroline Mathilde var grebet af periodens sværmeriske kærlighedsforståelse og så stort på alt, at affæren mellem dem fik så fatale konsekvenser for dem begge? Ja, det er blot nogle af de spørgsmål, som aftenens salon stiller skarpt på, når kongelige ægteskaber mellem pligt og kærlighed denne aften bliver dechifreret. ”For hvordan er det lige med kongelige ægteskaber i dag – og ikke mindst med sidespring, skjulte affærer og accepten af dem? Hvem skulle man som kongelig udvise troskab overfor, og hvor langt var man forpligtet til at gå i et ægteskab uden gnist? Et evigt aktuelt spørgsmål, der også trækker tråde til vore dages kongehus”, afslutter Jesper Munk Andersen.

Salonaftenen er den første af i alt tre saloner, der hen over sommeren sætter fokus på Struensee. Næste salon finder sted onsdag d. 14. juni, hvor Struensees politiske karriere eller mangel på samme sættes under lup, mens sidste salon d. 13. september vil grave et spadestik dybere i 1700-tallets etikette og gode opførsel. Alle salonerne begynder kl. 19.

Der er begrænset antal billetter til aftenen. Prisen er 100 kr. inklusiv kaffe og kage. Billetter kan købes online på https://billetto.dk/da/e/mellem-pligt-og-kaerlighed-historisk-salonaften-billetter-188240.

Hvor: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig L
Hvornår: onsdag d. 31. maj kl. 19 - ca. 21
Pris: 100 kr. inkl. entré, kaffe/te og kage. Begrænset antal billetter.

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Skillingsblad gengivende dronning Caroline Mathilde i tête a tête med Struensee

Skillingsblad gengivende dronning Caroline Mathilde i tête a tête med Struensee. Hunden - symbolet på troskab - er på vej væk. Det kongelige Bibliotek.

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld