Pressemeddelelse 23. august 2017

Salonaften på Reventlow-Museet Pederstrup d. 13. september kl. 19 - ca. 21. Aftenens arrangement afholdes med udgangspunkt i årets særudstilling ARVEN EFTER STRUENSEE med temaet ”Etikette og god opførsel".

Etikette & god opførsel - meget få billetter tilbage

Historisk salonaften på Reventlow-Museet Pederstrup onsdag d. 13. september 2017 kl. 19 – stadig enkelte billetter

Igen i år har Museum Lolland-Falster arrangeret historiske salonaftner på Reventlow-Museet Pederstrup. Hen over sæsonen har museet gået i dybden med udvalgte temaer fra årets særudstilling ARVEN EFTER STRUENSEE for at blive klogere på elskeren, politikeren og manden Struensee.

Ved årets sidste salonaften, onsdag d. 13. september, er det ikke kun personen Struensee, der sættes under lup, men også 1700-tallets uskrevne etiketteregler og nutidens omgangsformer. ”For hvordan omgikkedes man kongelige dengang? Og hvordan er det mon i dag?” spørger Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, der i selskab med museumsformidler Anne Elmer sædvanen tro, er værter ved aftenens salon. ”I Christian VII og Caroline Mathildes velmagtsdage blev nye omgangsformer introduceret ved det danske hof, og som noget helt nyt begyndte man at gå til maskerade”, fortæller museumsinspektøren. Nye omgangsformer, der udfordrede periodens etiketteregler og omgang med de kongelige – særligt når det kom til Struensee og Caroline Mathilde, der skjult bag farverige masker ikke lagde bånd på sig selv under maskeraderne på Christiansborg Slot.

”Sociale normer og god etikette blev brudt til stor forargelse for den øvrige kongefamilie og periodens elite”, fortsætter Anne Elmer. ”Selvom den gode etikette ved maskeraden ellers foreskrev, at alle lod, som om de ikke vidste, hvem der gemte sig bag maskerne, så var ingen formentlig i tvivl om, hvem der gemte sig bag maskerne på de unge elskende på dansegulvet”, beretter Anne Elmer, der således kan konstatere, at ikke kun Struensee og Caroline Mathilde med deres intime omgang med hinanden brød med periodens etikette, men også det øvrige selskab ved at sladre om selv samme. ”Etikette og den gode opførsel er med andre ord en svær størrelse. Det krævede både indsigt, situationsfornemmelse og gode sociale egenskaber at opføre sig korrekt – det gjaldt i 1700-tallet, fuldstændig som det også er tilfældet i dag”, konstaterer salonværterne enstemmigt, hvilket publikum ved årets sidste salon også vil kunne nikke genkendende til, når museet onsdag d. 13. september går i dybden med sociale normer, uskrevne regler og gode manér dengang og i dag.

Museet råder til at publikum på forhånd køber billetter, da der er begrænsning på deltagerantallet og de forrige salonaftner har været udsolgte. Prisen for salonaftenen inklusiv kaffe og kage er 100 kr. Billetter kan købes online på https://billetto.dk/da/e/etikette-og-god-opforsel-historisk-salon-billetter-188245

For yderligere information kontakt museumsinspektør Jesper Munk Andersen tlf. 25593457/mail jma@museumlollandfalster.dk

 

Hvor: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig L

Hvornår: onsdag d. 13. september kl. 19 - ca. 21

Pris: 100 kr. inkl. entré, kaffe/te og kage. Begrænset antal billetter.

 

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

 

Foto: Kobberstik af J.G. Bradt, Hofballet i Christiansborg Riddersal 1766, efter tegning af Jardin, 1766, Museum Nordsjælland

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld