Pressemeddelelse 5. oktober 2017

Fra d. 14. oktober 2017 er der mulighed for at opleve en helt ny udstilling på Falsters Minder. Udstillingen har fået titlen Museum Obscurum, og er en helt anderledes type udstilling, end Museum Lolland-Falster tidligere har vist.

Museum Obscurum

”På grænsen af virkeligheden”

I sommeren 2017 fandt Museum Lolland-Falster under renoveringen af sine gamle bygninger i Færgestræde i Nykøbing F. et for museet ukendt rum.

”Klemt inde mellem udstillinger og magasinrum, bag plader fra gamle udstillinger, dukkede der pludselig et lille, glemt kammer frem. Rummet var låst af med kæder og en gammel lås, men efter nogle forsøg lykkedes det at få låsen op og kæden af. Bag den lille dør så vi ind i et rum, der syntes at være proppet med gamle transportkasser og skabe eller vitriner med genstande i”, fortæller Leif Plith Lauritsen, bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster.

Ved en gennemgang af skabene og kasserne viste det sig, at disse rummede en fantastisk samling. Fra museets arkiver fandt vi ud af, at der måtte være tale om en arvesag fra en lokal rigmand ved navn Cornelius S. C. Rödder. Han var en handelsmand, samler, rigmand og globetrotter, men levede en relativt skjult tilværelse.

”Under sine rejser indsamlede han utrolige genstande. Lige fra nærmest souvenirlignende genstande til mere eksotiske og mystiske genstande, fra samurairustning og shamanstokke over diverse udstoppede dyr som næbdyr og kuglefisk, kranier fra fx aber og sabeltiger og videre til …. ja… til hvad? Noget, der ligner femumier, varulve i præparat og noget, han kalder skovbarnet. Alt i alt samlede han mærkværdigheder. Indholdet af Cornelius’ samling var enestående, chokerende og fascinerende og får en til at stille spørgsmålet: kan dette være sandt?”, fortsætter Leif Plith Lauritsen.

Ud fra dagbøger, et hav af notater og beretninger med fotos har vi kunnet genskabe dele af Cornelius’ lejlighed. I lejligheden havde Cornelius udstillet alt, hvad han havde samlet. Samlerne i 1800- og 1900-årene fyldte deres kunstkamre med arkæologiske, etnografiske og kulturhistoriske skatte samt mærkværdigheder. Nogle ting var åbenbare og stod fremme i Cornelius' almindelige stuer. Andre var placerede i, lad os kalde det ”hemmelige rum”, hvortil man som almindelig gæst ikke havde adgang. I disse rum udstillede han sin mere mørke samling. Heraf navnet for udstillingen ”Museum Obscurum”, der kan oversættes til det dunkle museum.

Hvorvidt Cornelius faktisk selv troede på alle de fantastiske historier og genstande, han samlede ind, det ved vi faktisk ikke. Om han, som Arthur Conan Doyle (forfatteren til Sherlock Homes), troede på feer, eller om det blot er en samling, som han fremviste og underholdt gæster med, ved vi heller ikke.

Sikkert er dog, at museet den 13. oktober 2017 åbner en helt ny og ikke mindst anderledes udstilling. En udstilling, hvor den besøgende bliver inviteret ind i Cornelius’ samlerverden.

”Udstillingen kommer til at rumme fortællingen om, hvorledes museer ofte blev skabt på baggrund af samleres samlinger. Om, hvorfor vi i dag bliver fascinerede af det mystiske og bliver tiltrukket af det, med eksempler fra fx YouTube, computerspil og film. Men omdrejningspunktet i udstillingen bliver Cornelius’ samling, som består af genstande, han for størsteparten selv har indsamlet, eller som han har fået via en nær bekendt engelsk samler ved navn Thomas T. Merrylin - disse er i øvrigt aldrig vist i Danmark før. For at forstå de meget mystiske genstande fra Merrylin har museet kontakt med dennes engelske samlings kurator, Alex C.F., som bekræfter historien om Thomas T. Merrylin overfor museet. Som helhed er det samlinger, der for os, som moderne mennesker, fører ud på grænsen af virkeligheden. En samling, der får os til at spørge: Kan dette nu være sandt? Hvad hvis det er sandt? Og vil publikum overhovedet tro på det? Udstillingen er ikke egnet til børn under 12 år, uden en eller flere voksne ledsagere", afslutter Leif Plith Lauritsen, der har ansvaret for udstillingen, med et glimt i øjet.

I efterårsferien (uge 42) er der mulighed for at besøge udstillingen mandag-fredag fra 11-16, lørdag fra 10-14 samt ikke mindst tirsdag d. 17. oktober og torsdag d. 19. oktober begge dage i tidsrummet 19-21. I efterårsferien er der ligeledes mulighed for at deltage i museets sporjagt i udstillingen, hvor præmien er en rundvisning for hele klassen. Vejledningen udleveres ved køb af billet til udstillingen.

For nærmere information kontakt Leif Plith Lauritsen på lpl@museumlollandfalster.dk eller 60 62 80 99.

Hvor: Falsters Minder, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing F.
Hvornår: udstillingen kan ses fra d. 14. oktober 2017 i museets almindelige åbningstid
Pris: Alm entré, voksne 50 kr., børn u/18 år gratis

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Fe fra Thomas T. Merrylin samlingen

Fe fra Thomas T. Merrylin samlingen

Varulv fra Thomas T. Merrylin samlingen

Varulv fra Thomas T. Merrylin samlingen

Gnom fra Thomas T. Merrylin samlingen

Gnom fra Thomas T. Merrylin samlingen

Sabeltigerkranium fra Cornelius S. C. Rödders samling

Sabeltigerkranium fra Cornelius S. C. Rödders samling

Skovbarn fra Thomas T. Merrylin samlingen 

Skovbarn fra Thomas T. Merrylin samlingen

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld