Historiegaden i Nykøbing

Slotsruin på Slotsbryggen i Nykøbing F.

Historiegaden går fra Torvet ad Slotsgade til Slotsbryggen. Ved Slotsbryggen kan man opleve den eneste synlige rest af det prægtige renæssanceslot, som tronede i Nykøbing frem til 1767.

 

Historiegaden er beliggende i en af byens ældste gader og rummer en perlerække af historiske bygninger og fortællinger, som vidner om Nykøbing Falsters strategiske placering som base for et af Europas daværende fornemmeste slotte, Nykøbing Slot.

 

Fem store fritstående skilte i gadebilledet sætter fokus på historier med Nykøbing Slot som omdrejningspunkt. Her er det muligt at gå side om side med historiens skikkelser og blive klogere på slottets betydning for byens udvikling. På ni mindre skilte på udvalgte bygninger fortælles om andre vigtige perioder og begivenheder i byens historie.

 

Starter man på Torvet, handler det om den russiske zar Peter den Stores besøg i Nykøbing i 1716 og om den historiske bygning Czarens Hus på hjørnet af Færgestræde og Langgade, der har navn efter zarens bespisning på stedet.

 

Skilt med nogle af de mange historier i Historiegaden

Et af skiltene, der fortæller om nogle af de mange historier i Historiegaden.

 

Herefter fortælles der på Grønttorvet om byens gamle sognekirke, Vor Frue Kirke på Torvet, om torvehandlen, der engang bredte sig om til Grønttorvet, og om Nobels Tobaksfabrik.

 

Vandmøllepladsen har fået sit navn efter slottets vandmølle, som engang lå her. Skulpturen, der er udformet som et møllehjul med eger, har en række årstal hugget ind i granitten. Årstallene refererer til begivenheder i Nykøbing by og slots historie, og disse forklares på historiegadeskiltet.

 

Ved Slotsporten kan man læse om den middelalderlige kongeborg, der senere blev til et stort og moderne renæssanceslot. Med store royale personligheder som enkedronning Sophie (Christian IV's mor) og 'Den udvalgte' prins Christian boende på slottet i perioder på hhv. 40 og 15 år gav hoflivet genlyd i byen.

 

Afslutningsvis kan man ved Slotbryggen læse om den handlekraftige og stærke Sophie af Mecklenburg, som i en alder af kun 15 år blev dronning af Danmark, og som senere fik så stor betydning for Nykøbing og hele området.