Forside
For alle
Billedgalleri
Østersøkeramik
Runer
Tillitse-stenen
Vender-leksikon
Linkside
Mest for fagfolk
Seminar
Faglige indlæg
Rapport
Åbne Samlinger


SÆTTER VI SPOR?

Et tidsperspektiv

Det er vanskeligt at beskrive sin egen tid. Hvilke skikke og vaner har vi i dag? Hvad er specielt for vores tankegang? Hvordan ser vores verdensbillede ud? Det er en god opgave for eftertiden, som vanen tro vil sammenligne vor tid med andre perioder i historien og give den et navn. Ikke desto mindre har vi brug for at se os selv som del af et tidsperspektiv med fortid, nutid og fremtid. Vi har behov for at kende historien, som et led i at lære os selv at kende. Spørgsmål omkring vores identitet melder sig: hvem er vi, hvem kan vi identificere os med og hvad har vi til fælles med vor forfædre? Vi samler brudstykker fra fortiden for at sætte dem sammen til et billede af, hvordan man levede engang. Vi taler om "Vikingerne", som levede i "Vikingetiden", men den tids mennesker kaldte nok ikke deres samtid for vikingetiden, de kaldte vel næppe heller sig selv for vikinger! Vi kan kun forestille os hvad eftertiden vil kalde vor tid: "Den teknologiske tidsalder"? eller måske: "Atom-alderen", hvem ved? Og hvad mon eftertiden vil kalde os som befolkningsgruppe? Hvilke gerninger og ugerninger vil vi blive husket for? Èt er dog sikkert: vort eftermæle afhænger af de spor vi sætter. 

En ny identitet

Det er ofte svært at skulle flyttes over i en ny sammenhæng. Måske har du prøvet at flytte til en ny skole i en ny by? Vaner og skikke er anderledes. Måske taler dine nye kammerater med en anderledes accent og bruger sære ord og begreber. Måske er du flyttet til et nyt land, hvor du må vænne dig til en anden kultur, end den du er vant til. Det er noget af en kunst at omstille sig til alt det nye og samtidig holde fast i det, man kommer fra. Her taler vi om integration, det betyder at forbinde brudstykker til en helhed. Delene smelter sammen og en ny sammenhæng opstår, og man har med sin del sat spor i denne nye helhed. Disse spor vil være mere eller mindre tydelige for eftertiden. 
En nyankommen befolkningsgruppe vil ofte berige det eksisterende samfund. Dette kan være med teknikker og produktionsformer, som er mere effektive, end dem man har i forvejen. Det kan være æstetisk eller åndeligt. Sproget vil også forandre sig, når befolkningsgrupper blandes. Nye begreber og ord vinder indpas og optages efterhånden helt i sproget. (eks. m. vikinger i UK). Nye personnavne vil opstå (eks) og stednavne ligeså( eks). 

På disse sider vises et eksempel på integration. Det drejer sig om et folk, som kom til Danmark i perioden 800-1250 e.kr. Det er mange år siden, men måske vil vi netop derfor kunne betragte begivenhederne objektivt. Tingene ser altid anderledes ud på afstand. Vi har ingen følelser med i spillet og ved ikke, hvem der var gode eller onde. Netop denne integration lykkedes så grundigt, at det i dag er svært at få øje på tydelige spor. Lad os alligevel forsøge at danne os et billede af dette folk. Vi skal lede efter "Venderne". 

Retur introduktionRedigeret  17/10/2007