Forside
For alle
Billedgalleri
Østersøkeramik
Runer
Tillitse-stenen
Vender-leksikon
Linkside
Mest for fagfolk
Seminar
Faglige indlæg
Rapport
Åbne Samlinger


Tillitse runestenen

Tillitse runestenen  dateres runologisk til ca. 1050. Runestenen fra byen med det slaviske  navn,  nævner ikke mindre end fire personnavne, der alle er danske eller nordiske: Toke, Tora, Eskil og Skulke.
Stenen har været indmuret i kirken, men står nu frit uden for våbenhuset. Runestenen har et kors og en kristen indskrift: Eskil Sulkesøn lod denne sten rejse efter sig selv. Altid vil stande, mens stenen lever, denne indskrift, som Eskil gjorde. Krist og Sankt Mikkel hjælpe hans sjæl.
Desuden rummer stenen indskriften: Toke ristede runerne efter sin stedmoder Thora, en velbyrdig kvinde.
Runestenene er som regel sat af og over enkeltpersoner af en vis betydning i samfundet og ofte med internationale forbindelser. Heldigvis er der i de senere år til også fundet flere og flere dagligdagsruneindskrifter på træ og knogler. I Starigard/Oldenburg er der fundet 8 nordiske runeindskrifter på ribben: signaturer, skriveøvelser, en uartig indskrift, et brev og et ordsprog. Tilstedeværelse af nordiske runer i en slavisk borg syd for Østersøen bekræfter nok en gang forbindelserne mellem syd og nord.


Foto af Tillitse runestenen

Tillitse runestenen       

Tillitse-runestenen har et kors og en kristen indskrift: 

Eskil Sulkesøn lod denne sten rejse efter sig selv. Altid vil stande, mens stenen lever, denne indskrift, som Eskil gjorde. Krist og Sankt Mikkel hjælpe hans sjæl.

Desuden rummer stenen indskriften: 

Toke ristede runerne efter sin stedmoder Thora, en velbyrdig kvinde.

Flere (store) billeder af Tillitse stenenRedigeret  17/10/2007